حسین امانت
معمار و طراح برج آزادی
1321 خ – ؟
حسین امانت، در سال 1321 خ و در کاشان به دنیا آمد. او بعد از گذراندن دوران تحصیلات متوسطه در رشتۀ معماری دانشگاه تهران مشغول به تحصیل شد و در مسابقهای که جهت طراحی بنای یادبود آزادی و طرح یک نماد شناسایی ایران میان معماران ایرانی برگزار شده بود، شرکت کرد و طرحش را ارائه داد و نفر اول شد. در واقع این پروژه اولین پروژۀ معماری حسین امانت بود که نهایتاً در سال 1350 خ رسماً افتتاح شد و برای اولین بار منشور حقوق بشر کوروش بزرگ نیز در همان روز پردهبرداری شد. برج آزادی نمونهای از نماد و نشانههای شهری است که معماری شاخص آن، تلفیق طاقهای معماری پیش از اسلام و پس از اسلام و تبدیل آن به نمادی زیبا به لحاظ معماری است.
طرح برج آزادی تهران، در واقع نماد هنر و معماری ایران آباد و مقتدر است. این نماد، همانند برج ایفل برای پاریس، مجسمه آزادی برای آمریکا، شهرت و نشان ایران است و هیچ بنای دیگری در کشور، نتوانسته از شهرت و محبوبیت و زیبایی و عظمت آن بکاهد.
حسین امانت، بعد از طراحی بنای آزادی، طرح اولیۀ دانشگاه صنعتی شریف و نظارت و سرپرستی ساخت موزۀ بزرگ پاسارگاد در نزدیکی آرامگاه کوروش بزرگ و همچنین بسیاری از مراکز صنایع دستی، مدرسه و کتابخانه را طراحی کرد.
او بعدها کارش را گسترش داد و بناهای زیبایی هم خارج از کشور طراحی کرد از جمله بنای سفارت ایران در شهر پکن، پایتخت چین، که متمایزترین سفارتخانۀ ناحیۀ دیپلمات در پکن است. همچنین کتابخانة مرکزی دانشگاه سیچوآن پکن، چین (2005 م)؛ ساختمان مرکزی رادیو تلویزیون پکن، چین (2011 م)؛ یادمان ملی هولوکاست، اتاوا کانادا (2014 م)؛ استادیوم ملبورن استرالیا و … از دیگر کارهای اوست. طرحهای حسین امانت را بیشتر به دلیل پیوند معماری کلاسیک غربی با روح معماری شرقی میشناسند. تزیین ساختمان با استفاده از سنگ از دیگر مشخصههای معماری این استاد بزرگ و معمار بینظیر است. او در دفتر کارش در کانادا به طرح ها و پروژههای بینالمللی خود مشغول است. وی از سال 1980 م در کانادا زندگی میکند.