سودابه داوران
شیمیدان
سودابه داوران، استاد شیمی و محقق اهل تبریز است. پدر او، استاد حسین داوران، از پایهگذاران رشتة شیمی در آذربایجان شرقی بود و علاقة زیادی به این علم داشت تا جایی که در خانه، آزمایشگاه کوچکی برای خود داشت. وی نیز بر حسب علاقه، بیشتر اوقات روز خود را در این آزمایشگاه به شب میرساند.
او تحصیلات کارشناسی ارشد و دکتری خود را به ترتیب در رشتههای شیمی آلی و پلیمر در دانشگاه علوم پزشکی تبریز گذرانده است.
دکتر داوران، مدیر دپارتمان نانوفناوری پزشکی دانشکدة داروسازی دانشگاه علوم پزشکی تبریز و استاد بیومواد دارویی و نانوتکنولوژی دارویی این دانشگاه است.
دکتر سودابه داوران، استاد گروه شیمی دارویی دانشکدة داروسازی تبریز و اولین بانوی ایرانی و تبریزی است که موفق به دریافت جایزة علمی و کسب مدال «کمک به علوم و فناوری نانو» از مدیرکل یونسکو شد.
به گزارش خبرنگار علمی ایسنا، این مدال 21 فروردین 1394 طی مراسمی در مقر یونسکو در پاریس به دکتر داوران و یک محقق خارجی اعطا شد.
این مدال به ابتکار کمیسیون بینالمللی مسئول در توسعة دانشنامة سیستمهای پشتیبانی از حیات (EOLSS) در حوزة علوم و فناوری نانو با پشتیبانی هیأتی دائمی از فدراسیون روسیه به منظور قدردانی از محققانی که کمکهای قابل توجهی به توسعة علوم و فناوری نانو داشتهاند، اعطا میشود.
او در مصاحبهای پس از دریافت جایزة یونسکو با تأکید بر اینکه ایران جزو کشورهای پیشگام در زمینة نانو تکنولوژی است، گفت: «ما در سال اخیر در کشورمان موفقیتهای زیادی نیز در عرصة ترکیبات ضد سرطانی، تکنولوژی سرطانی و نانوذرات هوشمند داشتیم.»
گفتنی است دكتر سودابه داوران پیش از این موفق به دریافت عناوین و جوایزی همچون رتبة اول در نهمین جشنواره علوم پزشكی رازی در علوم پایة دارویی در سال ۱۳۸۲ خ؛ سه بار انتخاب به عنوان پژوهشگر نمونه مراكز تحقیقاتی دانشگاه علوم پزشكی تبریز؛ انتخاب به عنوان زن نمونة نخبة سال ۱۳۸۶ خ از طرف نهاد محترم ریاست جمهوری؛ انتخاب به عنوان ۱۰۰ دانشمند نمونة سال ۲۰۰۸ م توسط دانشگاه كمبریج؛ انتخاب به عنوان افراد باهوش قرن ۲۱ توسط مركز بینالمللی بیوگرافی؛ چهارده ثبت اختراع در سیستمهای دارورسانی نوین؛ مجری طرح برتر دانشگاهی سال 1386 و پژوهشگر نمونة استان آذربایجان شرقی در سال ۱۳۸۷ خ شده است.