علی رهبری

موسیقیدان و رهبر ارکستر

1327 خ –  ؟

علی رهبری، در سال 1327 خ و در تهران متولد شد. او برای تحصیل در رشتۀ موسیقی به هنرستان موسیقی ملی رفت و در 17 سالگی نوازندۀ ویولن ارکستر صبا شد. وی در 18 سالگی با استفاده از بورسیۀ دولتی برای ادامۀ تحصیل به اتریش رفت و دورۀ آهنگسازی را در آکادمی موسیقی وین، در مدت سه سال به پایان رساند. پس از فارغ‌التحصیلی آکادمی وین او را به عنوان دستیار در رشتۀ آهنگسازی استخدام کرد.

رهبری 24 ساله بود که به ایران بازگشت و به مدیریت هنرستان عالی موسیقی و کنسرواتوار ایران رسید. او در این مدت توانست ارکستر هنرجویان و پس از آن ارکستر سمفونیک جوانان را تشکیل دهد.

او در سال‌های 1979، 1980، 1982، 1984 م به عنوان دستیار و رهبر ذخیره هربرت فون کارایان، رهبر ارکستر نامدار در ارکستر فیلارمونیک برلین مشغول بود و این همکاری نقطۀ عطفی در مسیر زندگی حرفه‌ای وی بود. پس از این همکاری نام علی رهبری در محافل موسیقی به عنوان رهبر ارکستر توانمندی مطرح و سرآغازی برای همکاری با بخشی از مهم‌ترین ارکسترهای جهان شد.

در سال 1984 م زمانی که حضور سیاهان در تالارهای اجرای موسیقی و همچنین اجرای موسیقی توسط آن‌ها محدود بود، قطعه‌ای با نام «نیمۀ ماه» ساخت و این قطعه با ارکستری متشکل از سیاهان و سفیدان اجرا شد که به سرعت شهرت یافت و در بسیاری از شهرهای آفریقای جنوبی به روی صحنه رفت. او در سال 1997 م با دعوت از ده‌ها تن از نوازندگان مقیم ایران و اروپا، ارکستر فیلارمونیک بین‌المللی ایرانی را تشکیل داد، اما متأسفانه این ارکستر به علت مشکلات مادی نتوانست به فعالیت خود ادامه دهد.

رهبری، در سال 2005 م پس از سال‌ها دوری از ایران به دعوت فریدون ناصری به وطن بازگشت و رهبر ارکستر سمفونیک تهران شد و این ارکستر بعد از سال‌ها توانست اجرای قابل قبولی تحت رهبری او داشته باشد و کیفیت صدادهی ارکستر هنگام اجرای سمفونی 9 بتهوون با رهبری او تعریف و تمجید بسیاری از کارشناسان، منتقدان و نوازندگان را به دنبال داشت.

او بار دیگر ایران را ترک کرد و در سال 1393 خ به ایران بازگشت و با حکم علی مرادخانی، معاون امور هنری وزیر ارشاد به عنوان مدیر هنری ارکستر سمفونیک تهران منصوب شد.

علی رهبری که در اتریش با نام الکساندر مشهور است، با رهبری بیش از 120 ارکستر مطرح دنیا و ضبط حدود 250 آلبوم اثر موسیقی کلاسیک جهانی با مهمترین ارکسترها و اپراهای دنیا از مطرح‌ترین چهره‌های موسیقی ایران است.

از جوایز او می‌توان به مدال طلای حقوق بشر، در سال 1354 خ؛ نشان طلای مسابقات جهانی رهبر جوان ارکستر، در سال 1977 م در برانسون فرانسه؛ نشان دوژاک به خاطر همکاری با ارکستر فیلارمونیک چک، در سال 1985 م و جایزۀ شیر طلایی آکادمی جهانی هنر، ادبیات و رسانه بوداپست مجارستان، در سال 2006 م اشاره کرد.

اشتراک گذاری مقاله : Array
نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *