فریبرز صهبا

معمار و طراح معبد لوتوس در دهلی‌نو

1325 خ – 

فریبرز صهبا، در سال 1325 خ و در مشهد متولد شد و اکنون در کانادا اقامت دارد. او فارغ‌التحصیل رشتة معماری از دانشکدة هنرهای زیبای دانشگاه تهران است. وی آثار معماری بسیاری از خود به جای گذاشته است که از آن جمله می‌توان به مرکز تولیدات صنایع دستی تهران، طرح جدید ماهشهر در مازندران، مرکز فرهنگی پهلوی در سنندج، مدرسة هنر سنندج، سفارت ایران در چین، مرکز فرهنگی نگارستان و معبد لوتوس در دهلی نو اشاره کرد که بنای مشرق‌الاذکار بهائیان هند است.
معبد لوتوس بر روی آب بنا شده و سیستم خنک‌کنندة آن توسط همین آب کار می‌کند. این معبد را سمبل معماری هند بعد از استقلال این کشور می‌دانند و روزنامة تایمز آن را «تاج محل قرن بیستم» نامیده است و دولت هند عکس آن را بر روی یک تمبر یادگاری در کنار سه بنای مهم دیگر هندوستان نقش کرده است. در این معبد 9 در به نشانة 9 دین بزرگ الهی جهان وجود دارد. درون آن‌ها هیچ تزئینی که یادآور دین خاصی باشد وجود ندارد و در نهایت سادگی است. این معبد از زمان افتتاح در سال 1986 تا سال 2002 م بیش از 50 میلیون بازدیدکننده را از سراسر جهان به خود جذب کرده و تبدیل به یکی از پربیننده‌ترین ساختمان‌های جهان شده است. همچنین دکتر صهبا جایزه‌های بین‌المللی فراوانی را به خاطر هنر معماری این بنا به خود اختصاص داده است، از جمله جایزة معماری مهندسی ساختمان و مهندسی طراحی نور و جایزة انجمن ساختمان‌های بتونی آمریکا در سال 1990 م به عنوان ظریف‌ترین ساختمان بتونی جهان.
از جوایز و افتخارات این معمار برجسته، می‌توان جایزة برتری هنر دینی و معماری از فدراسیون بین‌المللی هنر مذهبی و معماری (1987 م)؛ جایزة طراحی سازه از مؤسسة مهندسین سازة انگلستان (1988 م)؛ اولین جایزة افتخار برای «تعالی در معماری» از انجمن ادیان در مذهب، هنر و معماری، وابسته به مؤسسة آمریکایی معماران و جایزة GlobArt Academy (2000 م) را نام برد.
تاکنون 400 مقاله دربارة آثار وی منتشر شده است.

اشتراک گذاری مقاله : Array
نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *