محسن فروغی
از بنیانگذاران دانشکدة معماری دانشگاه تهران
1286 – 1362 خ
محسن فروغی، فرزند محمدعلی فروغی (ذکاءالملک)، ادیب و سیاستمدار ایرانی، در سال 1286 خ و در تهران دیده به جهان گشود. او پس از گذراندن دوران ابتدایی و متوسطه، برای ادامۀ تحصیلات به فرانسه رفت و در سال 1316 خ از مدرسۀ عالی هنرهای زیبای پاریس با مدرک درجه یک فارغالتحصیل شد و به ایران بازگشت. وی از نخستین معماران ایرانی بود که به استخدام دولت درآمد و در کنار آندره گُدار، ماکسیم سیرو و رولاند دابرول، از بنیانگذاران و استادان دانشکدۀ معماری دانشگاه تهران بود که پس از آندره گُدار به عنوان دومین رئیس دانشکدۀ هنرهای زیبای دانشگاه تهران انتخاب شد. محسن فروغی معروفترین معمار ایرانی در دوران رضا شاه پهلوی بود.
از مهمترین معماریهای او میتوان ساختمان وزارت و دارایی؛ آرامگاه سعدی با همکاری علیاکبر صادق؛ کاخ نیاوران، دانشکدۀ حقوق دانشگاه تهران با همکاری ماکسیم سیرو ؛ بازار تهران و … را نام برد که بسیاری از این آثار از جمله ساختمانهای دانشگاه تهران و آرامگاه سعدی، جزو میراث فرهنگی کشور شناخته میشوند.
محسن فروغی، در سال 1330 خ آرامگاه سعدی را با همکاری علیاکبر صادق و با الهام گرفتن از عناصر معماری سنتی ایران، طراحی کرد. این ساختمان 8 ستون دارد که از سنگهای قهوهای در جلوی مقبره تشکیل شده است. اصل بنا با سنگ سفید و کاشیکاری مزین است. بنای آرامگاه از بیرون به شکل مربعی است، اما در داخل هشت ضلعی میباشد با دیوارهایی از جنس مرمر و گنبدی لاجوردی. رنگ ساختمانهای دانشگاه تهران و آرامگاه سعدی از مجموعه میراث فرهنگی کشور شناخته شدهاند.
این مرد بزرگ در سال 1362 خ در 76 سالگی و در تهران درگذشت.