محمدامین میرفندرسکی

مرد معماری و مرمت ایران
1310 – 1388 خ
محمدامین میرفندرسکی، در سال 1310 خ و در گرگان متولد شد. او در سال 1341 خ دکتری معماری و شهرسازی را از دانشگاه دولتی فلورانس ایتالیا دریافت کرد و تا سال 1342 خ استادیار داوطلب در دانشگاه معماری فلورانس بود. وی سرپرست دانشکدة هنرهای زیبای تهران و استاد مدعو دانشگاه معماری کمبریج انگلستان بود.
از سال 1347 تا 1350 خ او ریاست دانشکدة هنرهای زیبای دانشگاه تهران را برعهده داشت. در دوران ریاست او، معماران معروفی چون آلوار آلتو، برونوزوی، کوارونی، کنزوتانگه و دیگران به ایران دعوت شدند که توانستند روند آموزشی معماری دانشکده را در جهت پیشرفت تأیید کنند و راهکارهایی بس ارزشمند به اساتید نشان دهند.
میرفندرسکی، سیستم قدیمی آموزش هنر معماری را که از سال 1319 تا 1348 خ در ایران ادامه داشت، متحول کرد و سیستم آموزشی جدیدی را در این هنر بنیان نهاد. او با تسلط به تئوری و تاریخ هنر و معماری، توسعة اندیشة هنری در نظام آموزش را پایهگذاری کرد، وی نسلی نو از معماران ایرانی را که در آثارشان به چیزی بیش از زیبایی بصری و کمپوزیسیون فرمی (آنگونه که در بوزار پاریس مد نظر بود) تربیت کرد. آنها این روش را «معماری انسانی» مینامیدند و مسائل اجتماعی، ادبیات، شعر و فلسفه را اساس مبانی نظری معماری خود قرار میدادند.
لقب میرفندرسکی «مرد معماری و مرمت ایران» است، چرا که او بیش از 40 سال تلاش کرد تا بتواند تغییر و تحولی هم در آثار ساخته شده، هم در تفکر اساتید و هم در سیستم آموزشی رشتة معماری در دانشگاههای ایران ایجاد کند.
موزة بزرگ خراسان، موزة ایرانی و مدرسة عالی پرستاری بخشی از کارهای اوست. او همچنین تلاش بسیاری برای ثبت جهانی باغ ایرانی انجام داد. همچنین طراحی فرودگاه بینالمللی اصفهان؛ طراحی بزرگراه شرقی اصفهان؛ مرمت آثار معماری باستانی ارگ بم؛ طراحی مدرسۀ عالی پرستاری تهران و طراحی شهری مجموعه تخت فولاد اصفهان از دیگر کارهای اوست.
استاد دکتر محمدامین میرفندرسکی، در سال 1388 خ بر اثر سرطان، در 87 سالگی و در بیمارستان ایرانمهر تهران درگذشت.