محمدحسین امین‌الضرب

پدر برق ایران

؟  – 1311 خ

محمدحسین امین‌الضرب، در تهران متولد شد. او زبان فرانسوی را نزد معلمان خصوصی فراگرفت. وی در تهران مدتی نزد «سید جمال‌الدّین اسدآبادی» زندگی می‌کرد و زبان عربی را نیز به طور کامل از وی آموخته بود. پدرش، محمدحسن اصفهانی، تاجر چیره‌دستی بود و فنون ضرب سکه را در فرنگ آموخته بود، او به عنوان مسئول ضرابخانة شاهنشاهی در زمان ناصرالدّین شاه، به دلیل تقلبی که در ضرب سکه کرده بود به دستور مظفرالدّین شاه دستگیر شد و به زندان افتاد. محمدحسین برای نجات پدر به صنیع‌الدوله، داماد مظفرالدّین شاه، مراجعه کرد و با پرداخت مبلغ چهل هزار تومان جریمه، او را آزاد کرد. نوادگان این خانواده اکنون لقب «امین الضرب» را به عنوان نام خانوادگی خود برگزیدند.

محمدحسین امین‌الضرب، مانند پدر یکی از تجار معروف زمان خود بود و علاقة زیادی به سفر، به خصوص برای تجارت داشت و به هر جا که می‌رفت، توشه‌ای از تجارت اقتصادی را از آن کشور با خود به ارمغان می‌آورد و به همین سبب از جانب دربار و مظفرالدّین شاه، مورد عنایت قرار می‌گرفت.

او در دورة زمامداری مظفرالدّین شاه، اولین دستگاه تولید برق را از روسیه خرید و به این شکل، برق وارد ایران شد و جای گاز و نفت را گرفت؛ به همین دلیل به او لقب «پدر برق ایران» را داده‌اند. در آن زمان مردم برای روشنایی از روغن یا نفت استفاده می‌کردند.

قبل از آمدن برق به ایران، روشنایی خیابان‌ها و کوچه‌ها، یکی از مشکلات دولت وقت بود. بنابراین برای اولین بار در ایران کارخانه‌ای دایر شد که روشنایی خیابان ناصریه (ناصرخسرو) و خیابان دراندرون (باب همایون فعلی) را با استفاده از گاز کاربیت تأمین می‌کرد. البته این روشنایی، مختص خیابان‌هایی بود که به دربار منتهی می‌شد و با اولین سفر ناصرالدّین شاه به فرنگ، این روشنایی به ایران آمد و خیابان‌های شهر را برای مدت کوتاهی روشن کرد، اما پس از چند روز توسط اهالی قطع و خراب و روشنایی آن منحصر به اندرون دربار شد.

امین‌الضرب، با شیوه‌ای زیبا مردم را ترقیب به استفاده از برق در منازلشان کرد؛ او به مناسبت جشن میلاد امام زمان (عج) سرتاسر خیابان امیریه (از راه‌آهن تا کاخ مرمر) را مزین به لامپ‌های رنگارنگ کرد و با این کار مردم را بار دیگر شگفت‌زده کرد و باعث تغییر عقیدة مردم و رجال و وزرا شد.

هم‌زمان با انقلاب مشروطه تجار تهران او را به عنوان نمایندة مجلس برگزیدند و پس از تشکیل مجلس نیز نمایندگان او را به عنوان نایب رئیس مجلس انتخاب کردند. وی در معاملات تجاری به سرعت پیشرفت می‌کرد تا جایی که او پیشنهاد تأسیس بانک ملی را به مظفرالدّین شاه داد.

از جمله دارایی‌های خانوادة امین‌الضرب می‌توان باغ ضرابخانه در خیابان پاسداران تهران را نام برد که به وسیلة دولت از این خانواده گرفته و به بانک مرکزی داده شد.

امین‌الضرب، از سال 1306 تا 1311 خ ریاست اتاق تجارت تهران را بر عهده داشت. وی در سال 1311 خ درگذشت.

اشتراک گذاری مقاله : Array
نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *