نادر فقیهزاده
طراح خودروی BMW
1355 خ –
نادر فقیهزاده، در سال 1355 خ و در تهران بدنیا آمد. او در سال 1365 خ (1986 م)، به خاطر شغل پدرش در کنسولگری ایران در فرانکفورت و هامبورگ، به اتفاق خانواده به آلمان مهاجرت کرد و دوران مدرسه را در آنجا گذراند. او از بچگی به طراحی علاقه نشان میداد و در کارهای هنری قویتر از سایر همسالانش بود. از طرفی پدر و مادرش دستش را برای انتخاب رشتة دانشگاهی باز گذاشته بودند و این شد که با خواندن مقالهای دربارة دانشجویان دانشگاه Pforzheim آلمان مطمئن شد باید به دنبال آنچه علاقه دارد، برود. از اینرو با انتخاب رشتة «طراحی وسایل نقلیه» در دانشگاه فورزهایم آلمان، اولین قدم را برداشت و با اینکه این دانشگاه 3-4 نفـر را در هر تـرم میپذیرفت، او با سربلندی قبول و در سال 1996 م با مدرک فوق لیسانس طراحی خودرو فارغالتحصیل شد. لازم به ذکر است که موضوع پایاننامة او دربارة خودروی قابل پرواز توربینی با نام visoonair بود که بعدها در سال 2001 م باز هم به آن پرداخت.
او در سال 1996 م اولین دورة اینترشیپ خود را در مرسدس بنز گذراند. وی دربارة حضور خود در BMW حرفهای جالبی میزند: «در دانشگاه آخر هر ترم (ژوژمان) نمایش کارهای طراحی داشتیم و مهمانانی که میآمدند طراحان و مسئولین شرکتهای خودروساز نامدار دنیا بودند، که اکثرشان از شرکتهای خودروسازی آلمان از قبیل بنز، BMW، پورشه و غیره بودند. آنجا بود که رابطه بین دانشجو و صنعت ایجاد میگردید و همینطور هم برای من اتفاق افتاد. ترم ۴ بود که پورشه و بیامو برایم امکانات برای اینترشیپ دادند و چون من به فرهنگ دیزاین دپارتمان BMW احساس خوبی پیدا کردم این شرکت را انتخاب کردم.»
یکی از مهمترین اثرهای خلق شده توسط فقیهزاده، طراحی داخلی BMW سری 7 بود که بسیار خوب از کار درآمد.
بعد از آن بود که نادر به بخش طراحی خارجی خودرو در BMW رفت و شروع به خلق سری 6 این خودرو جدید کرد. او در یکی از مصاحبههایش گفت که این کار را با این هدف آغاز کرد: «سری 6 جدید باید عضلانی، زیبا و مدرن باشد.» طراحی این مدل 3 سال به طول انجامید و نتیجة کار همان شد که همه از کمپانیای همچون BMW انتظار داشتند؛ به گونهای که در نگاه اول به بیننده حس مجلل و لوکس بودن و در عین حال ظریف و زیبا بودن را القا میکند.
فقیهزاده، همچنین دربارة صنعت خودروی ایران اینچنین گفته که دانشجویان ایرانی در این بحث بسیار خلاق و مبتکرند، ولی متأسفانه خودروسازان ایرانی به طراحی کم اهمیت میدهند. وی همچنین میگوید که اگر دعوتی از سوی خودروسازان ایرانی شود با کمال میل موافقت میکند.
در آخر نیز جالب است بدانید که وی در یکی از مصاحبههایش گفته که BMW مورد علاقهاش مدل CSL3 و مدل بیادماندنی TII 2000 است و خودروهای مورد علاقة وی (به غیر از BMW)، لامبورگینی رونتون و آستون مارتین DBS است.
فقیهزاده، به غیر از طراحی بیرون خودرو، داخل آن را نیز طراحی میکند، که این امر جزو نادرترین اتفاقات است؛ چرا که تخصصها معمولاً در یک حرفه هستند، امّا فقیهزاده روی ایرانیها را سفید کرده و توانسته هنر انگشتانش را به سایر طراحان خارجی نشان بدهد.
مهمترین پروژههای او در این کارخانه طراحی داخل بامو سری 7 و طراحی بدنه سری ۶ کوپه، سری ۶ کانورتبل و سری ۶ گرن کوپه است و اکنون در حال کار بر روی طرح نسل بعدی سری ۷ است.