هرمیداس اتابکی
طراح خودروی رنو
1343 خ –
هرمیداس اتابکی، متولد شهریور 1343 و در تهران، فرزند تاجری ایرانی است. او در 10 سالگی پس از تحصیل در دبیرستان رازی همراه با والدین و تنها برادرش به فرانسه مهاجرت کرد.
هرمیداس، در 15 سالگی متوجه شد رشتهای به نام طراحی صنعتی در دانشگاهها وجود دارد و میتواند همة آن خط و رنگهای ذوقی روی کاغذش را در دانشگاه به ثمر برساند.
او پس از فراغت از دبیرستان، راهی دانشگاه سیسیاس دیترویت شد و در زمینة طراحی خودرو تحصیل کرد و به سرعت وارد بازار کار شد. اتابکی، 22 سال داشت که طرح رنو «کلیو بود» او در شرکت رنو به اجرا درآمد. چند سال بعد رنو 92 و سال 93 رنو مگان حاصل ایده و طرح او به ثمر رسید. او طی شش سال حضور در شرکت رنو بدل به یکی از خلاقترین طراحان خودروی جهان شد. حضور او در «رنو» برای این پرندة تیز پرواز آسمان خلاقیت نوعی محدودیت بود. هرمیداس اتابکی تصمیم گرفت شرکت مستقلی بزند تا امکان رشد بیشتری داشته باشد و این کار را کرد. یک سال هم به آمریکا رفت تا آنجا به فعالیتش ادامه دهد اما تضاد فرهنگی آن جامعه خیلی زود وادارش کرد به فرانسه که روحیات شرقی او را بیشتر میپسندید، برگردد.
اتابکی، از مشهورترین طراحان صنعتی جهان به شمار میرود. او نه تنها در طراحی خودرو که در طراحی کشتی و قطارهای درون شهری و حتی عینکهای ورزشی کارهای فوق العادهای کرده است. هم اکنون نمونة قطارهای درون شهری که حاصل خلاقیت ذهنی او و برندة جایزة ویژة طراحی در سال 2002 م نیز شده، در شهر لیون فرانسه در حال تردد است.
به او لقب «مغز متفکر لامبورگینی و رنو» را دادهاند. در حال حاضر اتابکی، 70 کارمند دارد که شامل: 7 طراح، 15 مهندس، 12 مدلساز رایانهای است و تعدادی دیگر نیز در این شرکت فعالیت میکنند.
او به کارش بسیار علاقه دارد و معتقد است طراح صنعتی به گونهای شبیه یک ورزشکار است و اوج توانایی یک طراح از 25 تا 35 سالگی است. هرمیداس، معتقد است این ایده و فکر و طرح اولیه است که مهم است و این را غربیها به خوبی فهمیدهاند، به ویژه اروپاییها که در سالهای اخیر رشد خیرهکنندهای در صنعت خودروسازی داشتهاند.
او در مقام مقایسه میگوید: «همین طرح و خط ساده را اگر به خاورمیانه ببریم، آنجا کمترین بها را به آن میدهند و حتی ممکن است بگویند این یک نقاشی ساده است و بچة من هم میتواند آن را بکشد!»
اتابکی، سمند را خودروی قشنگی میداند که طرح آن متعلق به دهة قبل است و اعتقاد دارد خودرویی که طراحی میشود باید برای سالهای بعد طراحی شود.
هرمیداس، این را هم میگوید که یک سال پیش کسانی از ایران سراغش را گرفتهاند و حتی مذاکراتی هم برای همکاری در طرح خودروی ایرانی با او شده، اما تاکنون خبری از نتایج آن نشده است.
اتابکی، اظهار علاقه میکند که روزی امکان فعالیت در ایران و طراحی خودرویی متناسب با فرهنگ این کشور برایش مهیا شود.