ایرج فاضل

فوق‌تخصص جراحی عروق و پیوند اعضا و متخصص جراحی عمومی

1318 خ –  ؟

ایرج فاضل، در سال 1318 خ و در اردستان متولد شد. او دارای مدرک دکتری پزشکی از دانشگاه علوم پزشکی تهران و فوق تخصص جراحی عروق و پیوند اعضا و تخصص جراحی عمومی از دانشگاه رایت استیت آمریکا است. او حدود 4 سال در آمریکا بود و موفق شد تخصص جراحی و بورد جراحی که بالاترین درجۀ پزشکی در آمریکاست را دریافت کند و دانشیار دانشگاه رایت استیت شود.
وی در سال 1353 خ به ایران بازگشت و در دانشگاه تبریز با رتبۀ دانشیاری مشغول به کار شد. پس از یک سال و نیم بار دیگر به آمریکا برگشت و در شهر دیتون، در همان دانشگاه که در گذشته دانشیار بود، مشغول به کار شد. با وجود اینکه دکتر فاضل یک خارجی بود و زیر 40 سال سن داشت با رأی جامعۀ جراحان دیتون که حدود 400 نفر بودند به عنوان پریزیدنت انجمن جراحان دیتون انتخاب شد.
وی با وجود دوری از ایران، اخبار انقلاب ایران را پیگیری کرد، اکثر جراحان عروق، ایران را به خاطر انقلاب ترک کرده بودند و این تخصص جراحی در شرایطی که افراد زخمی بسیار زیاد بود، می‌توانست بسیار کمک‌کننده باشد. بنابراین دکتر فاضل تصمیم گرفت با وجود شرایط بسیار خوب کاری و مالی در آمریکا، به ایران بازگردد و به هموطنان خود خدمت کند. دکتر فاضل، در سال 1358 خ به ایران بازگشت و توسط پسرعموی خود دکتر هوشنگ فاضل که در آن زمان رئیس «بیمارستان مصطفی خمینی» (میثاقیه) بود و اکثر زخمی‌ها به آنجا برده می‌شدند، دعوت به کار شد و او بلافاصله پذیرفت و شبانه‌روزی در آنجا کار می‌کرد و در آن زمان مجروحین جنگی را به آن بیمارستان می‌بردند، او در آنجا به مداوای آن‌ها مشغول شد و بیمارستان مصطفی خمینی را به یک بیمارستان مرجع و تراز اول تبدیل کرد. پس از مدتی به عنوان دانشیار در دانشگاه ملی (شهید بهشتی) پذیرفته شد و جراحان بسیاری تربیت کرد. همچنین وی بخش پیوند کلیه را افتتاح کرد که هنوز هم به کار خود ادامه می‌دهد و پس از آن بخش پیوند کبد هم به آن اضافه شد. در آن روزها پیوند کلیه جریان مهمی بود و بیشتر این پیوندها در خارج از ایران و به خصوص در انگلیس انجام می‌شد. در زمان جنگ به علت تحریم‌هایی که وجود داشت و کمبود امکانات پزشکی انجام دیالیز بسیار مشکل بود و تمام امکانات کشور به درمان مجروحین جنگی اختصاص داشت، تنها راه نجات این بیماران، پیوند کلیه بود. دکتر فاضل، اولین پیوند کلیه را در بیمارستان مصطفی خمینی و در اتاقی در راهروی بیمارستان انجام داد. او اولین مرکز پیوند کلیه رسمی به نام «بیمارستان شهید هاشمی‌نژاد» را تشکیل داد و جراحان بسیاری در این بیمارستان تربیت کرد که بعد از گذراندن یک دورۀ شش ماهه پیوند را در شهر خود انجام می‌دادند.
در آن زمان استفاده از اعضای مرگ مغزی به فتوای شرعی و قانونی احتیاج داشت که دکتر فاضل در سال 1368 خ این فتوای شرعی را مستقیماً از حضرت امام خمینی(ره) گرفت و قانون آن را در مجلس به تصویب رساند. از دیگر کارهایی که دکتر فاضل خود را موظف به اجرای آن می‌دانست پایه‌گذاری فرهنگستان علوم پزشکی بود که در سال 1368 خ اولین جلسه را در وزارتخانه تشکیل داد و با معرفی اعضای فرهنگستان آن را تشکیل داد. دکتر فاضل با رأی اعضای فرهنگستان به عنوان رئیس فرهنگستان علوم پزشکی انتخاب شد و حدود 20 سال آن را اداره کرد.
از دیگر سوابق علمی و اجرایی او می‌توان به وزیر علوم، تحقیقات و فناوری؛ وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی؛ رئیس سازمان نظام پزشکی ایران؛ مؤسس و رئیس انجمن علمی پیوند اعضا ایران؛ عضو مؤسس و رئیس انجمن پیوند اعضا خاورمیانه؛ عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی؛ مؤسس و رئیس مجمع انجمن‌های علمی گروه پزشکی ایران؛ مدیر مسئول نشریة جراحی ایران؛ مؤسس و مدیر مسئول مجلات فرهنگستان علوم پزشکی ایران و مدیر مسئول Archives of Iranian Medicine اشاره کرد.
دکتر فاضل، نشان درجه اول دانش را در سال 1384 خ دریافت کرد.

اشتراک گذاری مقاله : Array
نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *