بابک فردوسی

چهرة جهانی مهندس آزمایشگاه پیشرانه جت در ناسا

1358 خ –  ؟

بابک فردوسی، در سال 1358 خ (۷ نوامبر ۱۹۷۹) و در شهر فیلادلفیا در ایالت پنسیلوانیا به دنیا آمد. پدر وی اهل ایران و مادرش بزرگ ‌شدة آمریکاست. خانوادة فردوسی پس از به دنیا آمدن وی به منطقة خلیج سن فرانسیسکو مهاجرت و بار دیگر در سال ۱۹۹۱ م به توکیو نقل مکان کردند. در آنجا بابک در یک مدرسة انگلیسی‌زبان تحصیل خود را در مقطع دبیرستان به پایان برد.
وی پس از قبولی در مقطع دبیرستان در سال ۱۹۹۷ م در دانشگاه واشنگتن نام‌نویسی کرد. او که از کودکی رویای رسیدن به بالاترین درجات رشتة هوا و فضا را در سر داشت، موفق شد تا از دانشگاه واشنگتن در همین رشته فارغ‌التحصیل شود. وی در همان سال‌ها زیر نظر برندة نوبل فیزیک، هانس جرج دهملت، به‌ عنوان یکی از اعضای تیم تحقیقاتی فعالیت می‌کرد.
بابک فردوسی، در سال ۲۰۰۱ م در مؤسسه فناوری ماساچوست در رشتة هوا و فضا ثبت نام کرد و در آنجا به گروه Lean Aerospace Initiative پیوست و تا سال ۲۰۰۳ م در این گروه باقی ‌ماند. فردوسی پس از جدا شدن از گروه LAI، در سمت مهندس در آزمایشگاه پیشرانه جت در سازمان ناسا مشغول به فعالیت شد و در پروژة مریخ‌نورد کنجکاوی مدیریت پرواز را بر عهده داشت. او همچنین در پروژة کاوشگر کاسینی- هویگنس به ‌عنوان یکی از اعضای آن پروژه فعالیت می‌کرد. بابک جزو گروه معدودی از مهندسان نخبه است که در دهة اخیر پروازهای فضایی ناسا را هدایت می‌کنند.
هنگام مأموریت مریخ‌نورد کنجکاوی در اوت ۲۰۱۲ م مدل عجیب موهای وی که به سبک موهاک بود توجه رسانه‌ها را به خود جلب کرد و سبب معروفیت وی شد. او و مدل مویش به طور غیرمنتظره‌ای تبدیل به میم اینترنتی و نمادی از این مأموریت در رسانه‌ها و شبکه‌های اجتماعی شد. اوباما نیز طی پیام تبریک تلفنی‌اش به تیم مریخ‌نورد کنجکاوی، اشاره‌ای به بابک فردوسی (تحت عنوان “Mohawk Guy” که بعداً به این لقب معروف شد) و شوخی‌ای دربارة وی و مدل مویش کرد.
فرود موفقیت‌آمیز کاوشگر ناسا بر مریخ نه تنها این سازمان را به دستاوردی مهم در زمینة فن‌آوری رساند، بلکه چهره‌ای کاملاً جدید و غیرمتداول به ناسا بخشید و دانشمندان مسئول این پروژه را نیز تبدیل به ستارگان دنیای مدرن کرد.
تا به حال کارمندان ناسا به این شهرت داشتند که تنها در رشتة تخصصی خود تبحر دارند و در دیگر زمینه‌ها، از جمله روابط اجتماعی بسیار ناتوان و یک بعدی هستند. پس از پخش زنده فرود آوردن کاوشگر ناسا از مرکز کنترل ناسا، این تصویر کلیشه‌ای ناگهان تغییر کرد.
به شهرت رسیدن بابک فردوسی نیز سریع و غافل‌گیرکننده بود. دنبال‌کنندگان او در توییتر در مدتی کوتاه از 200 نفر به 46 هزار نفر رسیدند. او خود نیز از این استقبال وسیع در اینترنت تعجب کرده و در گفت‌و‌گویی با روزنامة لس‌آنجلس تایمز می‌گوید:
«هیچ وقت فکر نمی‌کردم که مدل مو بتواند برای فضانوردی اینقدر مفید باشد. اما اینکه موهای من باعث می‌شود که جوانان تصور جذابتری نسبت به علم داشته باشند، مرا خوشحال می‌کند.»
فردوسی، آرزوی دیرین خود یعنی مهندس هوا و فضا شدن را جامة عمل پوشاند و حالا به نمونه‌ای تاثیرگذار در این صنعت بدل شده است.
بابک فردوسی، مدیریت برنامة کاوشگری را عهده‌دار بود که به گفتة فیروز نادری، یکی دیگر از ایرانی‌های موفق ناسا یک «تیم وورکینگ» به تمام معنا بوده است.
در هر صورت بابک فردوسی هم یکی دیگر از ایرانیانی است که در حوزة فعالیت خود در سطح جهانی خوش می‌درخشد و می‌توان گفت نور امید را در دل کسانی روشن می‌کند که خسته از نامردمی‌ها به دنبال راهی برای رسیدن به اهداف بلند بالای خود هستند.

اشتراک گذاری مقاله : Array
نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *