بهروز برومند
پدر علم نفرولوژی ایران
1319 خ – ؟
بهروز برومند، در سال 1319 خ و در قائمشهر متولد شد. او مدرک دکتری پزشکی را از دانشگاه تهران و تخصص داخلی را از دانشگاه جورج تاون آمریکا دریافت کرد. وی الگوی زندگی خود را پدرش که از بازرگانان خوشنام و پر آوازه و رئیس انجمن شیر و خورشید سرخ قائمشهر بود، میداند. برومند کمتر از ده سال داشت که در «قادیکلاه» یکی از بخشهای قائمشهر آتشسوزی بزرگی رخ داد و مکان بازرگانی پدرش به جایگاهی برای کمکرسانی به آسیبدیدگان آتشسوزی تبدیل شد. خود او میگوید: «از همان روزها با پنبه و الکل و داروهای ضدعفونی آشنا شدم. آسیبدیدگان مرا بیشتر برای خدمتگزاری تشویق میکردند و این انگیزههای مرا برای پزشک شدن پایهگذاری کرد.»
او در سال 1355 خ دو مرکز آموزش موسوم به «تیزهوشان»، زیر نظر مستقیم کارشناسان آموزشی آمریکایی پایهگذاری کرد و این نخستین مدرسه با این مضمون در ایران بود.
بر اساس بررسیهای به عمل آمده از سوی کمیتة مرکزی و کمیتة بورد انجمن جهانی نفرولوژی، پروفسور بهروز برومند به عنوان پایهگذار و پیشگام دانش بیماریهای کلیه و نفرولوژی شناخته شد. ضمن اینکه تلاشهای چشمگیر او در راستای همکاری در ایجاد و توسعة روشهای نوین درمان بیماریهای کلیه در ایران و خاورمیانه نیز بسیار حائز اهمیت تشخیص داده شد. برخی پزشکان عربتبار و متخصصان سایر کشورهای خاورمیانه امید زیادی به کسب این افتخار بزرگ داشتند، اما سرانجام کمیتة مرکزی انجمن جهانی نفرولوژی، برومند را شایستة دریافت لوح سپاس «انجمن بینالمللی بیماریهای کلیه (ISN)» شناخت. بر همین اساس به او لقب «پدر علم نفرولوژی» داده شد.
از سِمَتهای او میتوان سرپرست نخستین مرکز دیالیز و پیوند کلیة ایران، وابسته به وزارت بهداری (1354- 1358 خ)؛ رئیس دانشگاه علوم پزشکی ایران (1358- 1360 خ)؛ سرپرست بخش نفرولوژی بیمارستان دکتر شریعتی، وابسته به دانشگاه تهران (1360- 1364 خ)؛ رئیس انجمن علمی نفرولوژی ایران در پنج دوره؛ عضو وابستة فرهنگستان علوم پزشکی (1382- 1385 خ)؛ عضو پیوستة فرهنگستان علوم پزشکی از سال 1386 خ؛ عضویت در هیأت مدیرة فدراسیون بیماریهای خاص؛ عضویت در گروه بالینی فرهنگستان علوم پزشکی؛ عضویت دو دوره در هیأت مدیرة سازمان نظام پزشکی مرکز؛ عضو هیأت تحریریة مجلههای نفرون (1975-2000 م) و AIM؛ عضو هیأت مدیرة انجمن پیوند اعضا؛ عضو هیأت تحریریة مجلة Transplantation آمریکا از ژانویة 2011؛ نمایندة ایران در MESOT برای مدت دو سال و نایب رئیس MESOT برای مدت دو سال را نام برد.