خانه پروفسور عدل
خانه پروفسور عدل: خانه متعلق به دوره پهلوی و در خیابان ولیعصر، روبروی کاخ مرمر قرار دارد. این عمارت را لئو مارکوف، معمار روسی ساخت. یحیی عدل در سال ۱۲۸۷ خ در تبریز متولد شد. پدرش یوسفخان مکرمالملک مدتی نایبالایاله آذربایجان بود. محمدولی فرمانفرمائیان و حبیب نفیسی شوهر خواهران عدل و مصطفی عدل، بنیانگذار دادگستری نوین در ایران و احمدحسین عدل، وزیر کشاورزی و مؤسس دانشکده کشاورزی کرج، پسرعموهای او بودند. وی موفق به دریافت مدال نقره از دانشکده پاریس شد. او پس از موفقیت در کسب درجه لوره آ در سال ۱۳۱۸ خ و درست یک ماه پیش از شروع جنگ جهانی دوم به ایران بازگشت.
او پس از بازگشت به ایران او در دانشکده پزشکی استخدام شد و استادی کرسی جراحی عمومی و ریاست بخش جراحی بیمارستان سینا به وی واگذار شد.
رفت و آمد عدل با مقامات بلند کشور و دربار پهلوی او را تبدیل به شخصیتی سیاسی کرد و باعث شد تا بعد از کنارهگیری اسدالله علم به دبیرکلی حزب مردم منصوب شود. او همچنین در سال ۱۳۴۲ خ به سناتوری مجلس سنای ایران رسید و تا چهار دوره این مقام را حفظ کرد. شاگردانش پیش از انقلاب 57 مجلهای به نام ”مکتب عدل” به صاحبامتیازی و مدیرمسئولی محمد قاسمی منتشر میکردند. عدل نخستین واحد انتقال خون را راهاندازی کرد و نخستین دورۀ آسیستانتی (رزیدنتی) را برنامهریزی کرد. روش و تکنیکهای نوین جراحی را با خود از پاریس به ارمغان آورد. وی تا سن 93 سالگی جراحیهای بسیاری را انجام داد.
پرفسور عدل خانهاش را به وزارت فرهنگ و ارشاد تقدیم کرد و اکنون در مالکیت دولت قرار دارد و به عنوان ساختمان پژوهشکدۀ هنر (وابسته به فرهنگستان هنر) استفاده میشود. این بنا در یازدهم مرداد ۱۳۷۷ خ با شمارۀ ۲۰۸۱ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.