ساختمان رادیو تهران
ساختمان رادیو تهران: در سال ۱۳۰۳، در وزارت جنگ مقدمات استفاده از بیسیم فراهم شد، در سال ۱۳۰۵ بیسیم به ایران وارد شد. پس از شش سال با توسعه موسسات بی سیم رادیو ایجاد شد و هیأت وزیران در دوم مهر 1313 مقرراتی برای نصب و استفاده از رادیو وضع کردند. در سال 1316 خ این سازمان دارای کمیسیونهای مطبوعات، کیت کلاسیک، سخنرانی، نمایشهای رادیویی و موسیقی بود. در ۴ اردیبهشت ۱۳۱۹خ اولین فرستندۀ رادیویی در ایران در محل بیسیم در جاده قدیم شمیران رسماً توسط محمدرضا پهلوی، ولیعهد وقت ایران، افتتاح شد و عیسی صدیق نخستین رئیس آن بود. در ابتدا رادیو ایران روزی ۵ ساعت برنامههایی نظیر اخبار داخلی و خارجی، موسیقی سنتی ایرانی و غربی، بحثهای مذهبی و ورزشی و همچنین اقتصادی و سیاسی پخش میکرد.
در آغاز رادیو تهران از دو فرستنده یکی برای موج متوسط و دیگری برای موج کوتاه بود، برای پخش برنامههای خود از یک استودیو در محل اداره بیسیم استفاده میکرد. در سال ۱۳۲۷ خ یک فرستنده در اختیار رادیو قرار گرفت و یک استودیوی کوچک در میدان ارگ برای پخش اخبار ساخته شد. در سال ۱۳۳۶ نام «رادیو تهران» به «رادیو ایران» تبدیل و بعدها در جنب رادیو ایران فرستنده دومی به نام رادیو تهران نیز مشغول به کار شد که در آغاز امر تنها موسیقی از آن پخش میشد. اما در سال ۱۳۷۲ رادیو تهران به عنوان یک ایستگاه رادیویی مستقل و به عنوان شبکه رادیویی تهران برای پایتخت ایران (تهران) شکل گرفت که تاکنون به کار خود ادامه میدهد. ساختمان بنای مورد نیاز رادیو هم توسط یک شرکت پیمانکار فرانسوی در اراضی قصر قاجار، یعنی کنار بنای کلاه فرنگی ساخته و آماده شد.
اولین جمله هفتاد و اندی سال پیش «اینجا تهران است، صدای ایران» بود توسط کلام خانم قدسی رهبری از رادیو پخش شد. محمد حجازی، ملقب به مطیعالدوله (نویسنده و داستاننویس)، عبدالرحمن فرامرزی (نویسنده و مدیر روزنامۀ کیهان)، حسینقلی مستعان (داستاننویس و مترجم)، ابوالقاسم پاینده (نویسنده)، ابوالقاسم اعتصامزاده و مشفق همدانی (مترجم) در رادیو مشغول به کار شدند.
برای تعیین خطمشی رادیو، شورای عالی انتشارات برپا شد که اعضای آن عبارت بودند از: علامه محمد قزوینی، محمدعلی فروغی (ذُکاءالملک)، دکتر قاسم غنی، دکتر علیاکبر سیاسی (رئیس دانشگاه تهران) دکتر رضازاده شفق، دکتر محمود افشار و استاد علینقی وزیری.
بخش خبر مسئول تهیه و پخش اخبار رادیو، خبرگزاری پارس بود، که روزگاری آژانس پارس نام داشت و همچنان ساختمان این خبرگزاری در مرکز ۱۵ خرداد رادیو به همین نام وجود دارد.
ساختمان اولیه رادیو تهران