شهرام ناظری
موسیقیدان، خواننده و آهنگساز
1328 خ – ؟
شهرام ناظری، در سال 1328 خ و در کرمانشاه به دنیا آمد. از دوران کودکی مادرش او را با شعر و آواز آشنا کرد. پدربزرگش، استاد پرویزخان پورناظری از شاگردان درویشخان و کلنل وزیری بود و بیشتر موسیقیدانان کرمانشاه توسط او با نت و موسیقی اصیل ایرانی آشنا شدند.
شهرام ناظری، در 7 سالگی اولین برنامۀ هنری خود را در رادیو کرمانشاه اجرا کرد. او در سال 1345 خ به تهران آمد و زیر نظر استادانی همچون جلال ذوالفنون به یادگیری سهتار پرداخت و در سال 1354 خ با پیشنهاد نورعلیخان برومند اولین برنامۀ رادیویی خود را با گروه شیدا و با ترانهای از شیخ بهایی در رادیو اجرا کرد.
پس از آن با گروههای شیدا و چاووش به سرپرستی محمدرضا لطفی و حسین علیزاده همکاری کرد. او علاقۀ خاصی به اسطورهها و تحقیق و جستجو در خصوص لحنهای حماسی گمشدۀ آواز ایرانی داشت. وی اولین خوانندهای است که برای شاهنامهخوانی پژوهش کرده و در آمریکا، فرانسه و تونس اجراهای صحنهای شاهنامهخوانی داشت.
او در سال 1975 م جایزۀ کونکورز موسیقی فولکلور؛ در سال 1997 م جایزۀ بهترین موسیقی عرفانی جهان در جشنوارۀ فاس مراکش؛ در سال 2006 م جایزۀ ویژۀ شهر ارواین کالیفرنیا، برای گسترش پیام معنوی مولانا و صلح از طریق زبان موسیقی؛ در سال 2007 م نشان لژیون دونور (نشان شوالیۀ ادب و هنر) از سوی دولت فرانسه؛ دریافت عنوان هنرمند برتر آسیا از طرف مجمع آسیا (سوسایتی) 2007 م؛ دریافت نشان طلایی سماع بارگاه مولانا از دست اسین چلپی، نوادۀ مولانا، در سال 1386 خ در شهر قونیه و انتخاب به عنوان رئیس افتخاری مرکز مولانا پژوهی دانشگاه سلجوق در ایران را دریافت کرد.
رئیس شورای شهر و شهردار سندیهگو، در حوزۀ جغرافیایی ایالت کالیفرنیا، روز 25 فوریه سال 2006 را روز شهرام ناظری نامگذاری کرد. همچنین تقدیرنامهای از سوی دانشگاه هاروارد به دلیل نقش مؤثر ناظری در معرفی مولوی به دنیای غرب و نوآوری در موسیقی ایران و جذب مخاطبان غربی اهدا شد.
گفتنی است از کارهای تحسینبرانگیز او اختصاص دادن همة درآمد یک سال فعالیتش به آسیبدیدگان پیرانشهر، شینآباد، جزامیها و بیماران بیبضاعت سرطانی است که مبلغی بالغ بر چند صد میلیون تومان برای امور خیریه است.
اکنون فرزند او، حافظ ناظری پیرو راه پدر است.