شهرک غرب

شهرک غرب: این شهرک که در روستای «خوردین» یا «خُردین» به معنای تپه و برجستگی زمین و به تفسیری دیگر خور (خورشید) ساخته شده او در شمال غرب تهران قرار دارد. طبق کتاب «جغرافیای تهران» این روستا ۸۵ نفر سکنه داشته که همه مسیحی بودند. ده خوردین در دوره ناصرالدین شاه ابتدا جزو املاک مستوفی‌الممالک بود که درختان کهنسالش خصوصاً در باغ مشهورش (محل فعلی دفتر آستان قدس رضوی در خیابان ایران زمین) هنوز باقی ‌مانده‌اند.
این شهرک در دورۀ پهلوی و به دنبال مدرن کردن پایتخت شکل گرفت. تعدای از برجهای ضلع شمال شرقی میدان صنعت از آن دوره به یادگار مانده‌اند. مهندسان آمریکایی که در زمان حکومت محمدرضا شاه پهلوی، برای گسترش فعالیت‌های علمی و صنعتی به ایران آمده بودند، به‌روزترین خانه‌های ویلایی و برج‌های مدرن را در سال ۱۳۴۰ در این منطقه طراحی کردند که هنوز هم از نمونه‌های ارزنده معماری در تهران شناخته می‌شود. این شهرک به دلیل شباهتش به خانه های آمریکایی شهرک غرب خوانده می شد و پس از سال 57 شهرک قدس نامیده شد. آمریکایی‌ها که در آن موقع اکثریت جامعه ساکن این محله را تشکیل می‌دادند، با استفاده از نفوذ خود مدرسه، ورزشگاه و امکانات تفریحی وسیعی را با کمک‌ دولت، در شهرک غرب ساختند و آن را گسترش دادند. وسعت مدرسۀ آمریکایی ها در این ممنطقه بسیار زیاد بود و با وجود اینکه پس از سال 57 این مدرسه تبدیل به دو مدرسه دخترانه و پسرانه در تمامی مقاطع تحصیلی، ورزشگاه، سالن سینما و … داشت باز فضای بدون استفاده در آن باقی بود که نگهداری از آن برای مصادره کنندگان مشکل بود. بخشی از این ساختمان را نیز در اختیار دانشگاه آزاد اسلامی – دانشکده تربیت بدنی قرار دادند.
پس از سال 57 بسیاری از خانه‌ها، ساختمان‌ها و مراکز تفریحی و فرهنگی این شهرک مصادره و در اختیار ستاد فرمان امام (ره) و پس از آن بنیاد مستضعفان و آستان قدس رضوی قرار گرفت.
داشتن خیابان‌های عرض و استاندارد و آب و هوای خوب، امکانات رفاهی و درمانی، داشتن خانه های ویلایی با معماری خاص و دسترسی آسان از ویژگیهای این شهرک می باشد

اشتراک گذاری مقاله : Array
نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *