ميدان مشق

ميدان مشق: اين ميدان مابین خيابان سپه و قوام‌السلطنه (سي تير) قرار دارد که در زمان فتحعلي‌شاه به عنوان پادگان تعليمات نظامي بنا شده است. دلیل نام‌گذاری میدان مشق، مارش فرانسوی بود که بعدها در زبان فارسی به مشق تبدیل شد. در سفرنامه جکسون آمده: «این میدان چهارگوش با درازای حدود 4000 متر یکی از بزرگ‌ترین میدان‌های نظامی تهران بوده است».
در دوره ناصرالدین شاه و در سال 1278 خ دروازه‌اي براي این ميدان ساختند كه شاه از بالاي آن تمرينات نظاميان را نگاه مي‌كرد. رضا شاه، آن سردر را خراب كرد و در شرق آن سردري با معماري زيبا و چشم‌نواز ساخت. سردر باغ ملی در مهر 1377 با شمارة 2130 خ به ثبت آثار ملی رسید.
نخستین‌بار نمایش پرواز بالن و فرود هواپیما در جنگ جهانی اول در این میدان انجام شد. همچنین میرزا رضا کرمانی، قاتل ناصرالدین شاه و میرزا فضل‌الله نوری در این میدان به دار آویخته شدند. مدتی نیز قرار بود طرح باغ همگانی در این مکان اجرا شود و این محل به باغ ملی تغییر نام داد، اما بیش از چند سال دوام نیاورد و در محوطه آن ساختمان‌های دولتی ساخته شد. قدیمی‌ترین ساختمان این مجموعه، عمارت قزاقخانه متعلق به سال 1242 خ و جدیدترین آن کتابخانه موزه ملک است.
موزه ملی ایران، سردر باغ ملی، موزه پست و تلگراف (اداره پست)، موزۀ ایران باستان، کاخ شهربانی (ساختمان شماره‌ ۹ وزارت امور خارجه)، موزۀ عبرت (شکنجه‌گاه و زندان سیاسی مربوط به کمیته و ساواک – بازداشتگاه توحید کنونی)، موزۀ ملی ملک، موزۀ سکه بانک سپه، عمارت قزاقخانه باغ ملی (دانشگاه هنر)، وزارت امور خارجه و باشگاه افسران (ساختمان شماره‌ ۷ وزارت امور خارجه) در اطراف این میدان قرار دارند.

اشتراک گذاری مقاله : Array
نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *