هاراطون داویدیان
بنیانگذار روانپزشکی نوین در ایران
1303 – 1388 خ
هاراطون داویدیان، در سال 1303 خ و در تهران به دنیا آمد و پس از گذراندن دوران دبستان و دبیرستان برای تحصیل در رشتة پزشکی وارد دانشگاه علوم پزشکی تهران شد و مدرک دکتری خود را دریافت کرد. سپس به دستیاری بخش تازه تأسیس شدة بیماریهای روانی دانشگاه علوم پزشکی مشغول شد.
او پس از آن برای ادامة تحصیلات به لندن رفت و دیپلم بیماریهای روانی را از دانشگاه لندن (D.P.M) دریافت کرد. دکتر داویدیان با جلب موافقت و حمایت رئیس دانشکدة پزشکی، موفق به تأسیس بخش کار درمانی در بیمارستان روزبه شد و سرپرستی آن را بر عهده گرفت. او با حدود 50 سال تلاش فراوان در زمینة علمی و پژوهشی در سطح ملی و بینالمللی، توانست خدمات ارزندهای در رشتة روانپزشکی ارائه دهد. او از بنیانگذاران روانپزشکی در ایران است.
وی عضو فدراسیون جهانی بهداشت روانی از سال 1338 خ؛ عضو انجمن سلطنتی پزشکان انگلستان از سال 1357؛ عضو کمیتة بینالمللی انجمن جهانی روانپزشکان از سال 1350 تا 1362 خ و کارشناس بهداشت روانی در سازمانهای جهانی بهداشت از سال 1349 تا 1370 خ بود.
داویدیان، به عنوان یک دانشپژوه برجستة ایرانی به واسطة دستاوردهای علمی و پژوهشی فراوان و خدمات شایستهاش به جامعة پزشکی به ویژه روانپزشکی و نیز حضور فعالش در تأسیس و گسترش نهادهای آموزشی و علمی کشور و کسب امتیازات چشمگیر در سطح بینالمللی، در سال 1377 خ به عضویت افتخاری فرهنگستان علوم پزشکی جمهوری اسلامی ایران نایل شد.
او توجه خاصی به جنبههای فرهنگی بیماریهای روانی داشت و تلاش میکرد تا روانپزشکی ایران را بر اساس فرهنگ و اخلاق جامعة ایرانی شکل دهد.
از وی در هشتمین همایش سالانه انجمن روانپزشکان ایران، در آبان 1387 به پاس خدمات بیشمارش در زمینة آموزش و پیشبرد دانش روانپزشکی تقدیر شد.
دکتر داویدیان، از طرف فرهنگستان علوم پزشکی، سفارت جمهوری ارمنستان در ایران، بیمارستانهای روانپزشکی دانشگاه شهید بهشتی و علوم بهزیستی و توانبخشی، بیمارستانهای مهرگان، آزادی، انجمن روانپزشکان استان اصفهان و جامعه ارامنه ایران لوحهای تقدیر دریافت کرده است.
او دارای تألیفات فراوان در روانپزشکی و مطالعات بالینی است. وی از اولین و معدود مؤلفانی است که در سطح بینالمللی مطرح است.
هاراطون داویدیان، در سال 1388 خ در 85 سالگی و در تهران درگذشت.