ولی‌الله محرابی

پدر جراحی کودکان ایران

1316 خ – ؟

ولی‌الله محرابی، در سال 1316 خ و در امیرنان طالقان متولد شد. او دیپلم علوم تجربی را از دبیرستان هدف در تهران گرفت و در رشتة پزشکی از دانشگاه آنکارا و استانبول در ترکیه فارغ‌التحصیل شد. او سپس برای ادامه تحصیل به دانشگاه بن آلمان رفت و دورة جراحی عمومی و سپس دورة آموزشی بیهوشی و رادیولوژی را به پایان رساند. پس از آن به عنوان عضو هیأت علمی دانشگاه فرانکفورت انتخاب شد. وی دوره‌های مختلف تخصصی را هم‌زمان با فعالیت علمی در دانشگاه‌های هایدلبرگ و مونیخ (آلمان)، پنسیلوانیا (آمریکا) و زوریخ (سوییس) گذراند و در کنار اساتید بزرگ رشتة جراحی کودکان، دانش و مهارت کسب کرد.
دکتر محرابی، در سال 1352 خ به دعوت جامعة علمی ایران، به ایران بازگشت و به عنوان دستیار در دانشگاه تهران آغاز به کار کرد. او در سال 1358 خ در 42 سالگی به عنوان جوان‌ترین استاد دانشگاه، به درجة استادی نایل آمد.
او در سال 1359 خ از طرف دانشگاه تهران به عنوان «بنیانگذار رشتة جراحی کودکان در ایران» شناخته شد و به همین دلیل لقب «پدر جراحی اطفال ایران» به وی اطلاق شد.
در سال 1394 خ طی مراسمی در محل آرشیو اسناد ملی ایران، از پروفسور محرابی، به پاس بیش از نیم قرن تلاش در عرصة پزشکی تجلیل شد و هدایا و لوح‌های یادبودی از سوی سازمان نظام پزشکی و پیشکسوتان جامعة پزشکی به وی اعطا شد. در این مراسم از «دایره‌المعارف تاریخ مصور پزشکی جهان» اثر ارزشمند استاد نیز رونمایی شد.
برخی از سمت‌ها و مسئولیت‌های اجرایی پروفسور محرابی به این شرح است: رئیس بخش جراحی بیمارستان سنت دوهانس دویسبورگ دانشگاه بن (آلمان – 1966 م)؛ رئیس بخش جراحی بیمارستان لاستروپ (آلمان – 1967 م)؛ عضو گروه پیوند کبد دانشگاه بن (آلمان – 1968 م)؛ عضو هیأت علمی دانشکدة پزشکی دانشگاه فرانکفورت (آلمان – 1970 م)؛ ریاست بیمارستان بهرامی (1358- 1356 خ)؛ بنیانگذاری رشتة فوق تخصصی جراحی کودکان و مؤسس اولین بخش آموزشی این رشته در بیمارستان بهرامی (1359 خ)؛ مؤسس دانشکدة پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تنکابن (1360 خ)؛ مؤسس انتشارات دایره‌المعارف تاریخ پزشکی (1370 خ)؛ عضو وابستة فرهنگستان علوم پزشکی ایران (از 1370 تاکنون)؛ مؤسس انجمن نئوناتولوژی (1374 خ)؛ مؤسس و رئیس انجمن دوستی فرهنگی ایران و آلمان (1375 خ)؛ مؤسس و رئیس انجمن فارغ‌التحصیلان آلمانی زبان در ایران (1378 خ)؛ ریاست بخش جراحی مرکز طبی کودکان تهران؛ مؤسس انجمن ایرانی تاریخ پزشکی (1379 خ) و بسیاری از سمت‌های دیگر.
از جمله جوایزی که پروفسور محرابی دریافت کرده‌اند عبارتند از: دریافت لوح تقدیر از وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی به پاس 3 سال دبیری هیأت ممتحنة جراحی عمومی کودکان در سال 1378 خ؛ دریافت لوح تقدیر از جامعة جراحان آلمان (1380 خ)؛ دریافت جایزه از ریاست جمهور در تألیف کتاب برگزیدة سال (1383 خ)؛ استاد برگزیدة جشنوارة ابن سینا؛ استاد برگزیدة آکادمی دوسلدروف آلمان (1385 خ)؛ دریافت نشان ویژة بنیاد پروفسور یلدا (1389 خ)؛ دریافت نشان ویژة Avecina از آلمان و … .
پروفسور محرابی، بیش از 15 جلد کتاب در زمینه‌های گوناگون دانش و تاریخ پزشکی دارد.

اشتراک گذاری مقاله : Array
نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *