پردیس ثابتی
زیستشناسومحققبرجستةدانشگاههای هاروارد، آکسفورد و امآیتی
1354 خ – ؟
پردیس ثابتی، در سال 1354 خ (1975 م) در تهران به دنیا آمد. او دو ساله بود که به همراه خانواده خود به فلوریدا مهاجرت کرد. وی زیستشناس محاسباتی، ژنتیکدان پزشکی و ژنتیکدان فرگشتی ایرانی – آمریکایی است که روشی آماری بیوانفورماتیکی توسعه داده است که بخشهای در معرض انتخاب طبیعی را مشخص میکند. همچنین الگوریتمی طراحی نموده که اثرات ژنتیک بر تکامل بیماری را نشان میدهد.
وی هماکنون در ماساچوست آمریکا زندگی میکند و دانشیار دانشگاه هاروارد است، همچنین سرپرستی تلاشهای آمریکا برای خواندن ژنوم انسان و تمام کروموزومهای موجود در ویروس ابولا را بر عهده دارد.
ثابتی، در سال ۱۹۹۷ م لیسانس زیستشناسی خود را از مؤسسه فناوری ماساچوست، سپس دکتری ژنتیک را در سال ۲۰۰۲ م از دانشگاه آکسفورد و دکتری پزشکی خود را در سال ۲۰۰۶ م از دانشکدة پزشکی هاروارد دریافت کرد.
او سومین زن در تاریخ است که با معدل ۱۰۰ و مدارج کامل (به لاتین(Summa Cum Laude از دانشکدة پزشکی دانشگاه هاروارد آمریکا فارغالتحصیل شده است. وی به عنوان یکی از سرشناسترین محققان آمریکا در زمینة بررسی ژنوم مالاریا، از بنیاد بیل و ملیندا گیتس، بالغ بر ۲ میلیون دلار بودجة تحقیقاتی دریافت کرده است.
پردیس ثابتی، اخیراً نیز به عنوان یکی از ۱۰۰ چهرة نابغة جهان از سوی گروه بینالمللی Creators Synectics معرفی شده است. این گروه بینالمللی، پردیس ثابتی را از محققان برجسته دانشگاههای معتبری نظیر هاروارد، آکسفورد و ام آی تی و به عنوان چهرة چهلونهم معرفی کرده است.
شبکة خبری سیانان نیز در سال ۲۰۰۷ م ثابتی را به عنوان «یکی از ۸ نابغهای که دنیای ما را متحول خواهند ساخت» عنوان کرده است.
ثابتی، در سال ۲۰۱۲ م جایزة نبوغ آمریکایی مجله اسمیتسونین در ردة علوم طبیعی را دریافت کرد.
مجله تایم در آخرین انتخاب ٢٠١۴ م خود از چهرههای برتر جهان، فهرستی از تلاشگران و محققان فعال در کنترل و تحقیق دربارة بیماری ابولا تهیه کرد که در جمع ٢٢ نفره در این فهرست، نام پردیس ثابتی به عنوان محقق و استاد ایرانی هم ثبت شده است.
نشریة نیویورکر هم در بخشی از گزارش خود دربارة تحقیقات علمی دانشمندان برای مبارزه با ویروس ابولا، به فعالیتهای ثابتی به عنوان یک دانشمند آمریکایی ایرانیتبار پرداخته است.
دکتر ثابتی، طی سالهای اخیر، تحقیقات وسیع و دامنهداری را در عرصة تکامل انسانی، با همکاری اریک لندر، از محققین سرشناس این عرصه در جهان آغاز کرده که نتیجة آن انعکاس گام به گام این دستاوردها در معتبرترین نشریات علمی و تحقیقاتی جهان از جمله نیچر و ساینس بوده است. این محقق ایرانی مؤلف بیش از ۲۰ عنوان مقالة تخصصی در این عرصه است. در عین حال از کارشناسان و متخصصان تأثیرگذار در عرصه تکامل انسانی و بیماریهای واگیردار محسوب میشود.
پروفسور اريك لندر، عضو هيأت علمي دانشگاههاي هاروارد و ام.آي.تي، نيز با تحسين «نگاه كنجكاو پرديس و پژوهشهاي علمي او» ميگويد: «حتي امتياز نابغه بودن هم اندكي از رفتار متين و فروتنانة پرديس نكاسته است.»
دايان ويرث، از دانشكدة بهداشت عمومي دانشگاه هاروارد، نيز با تمجيد از دستاورد علمي دكتر ثابتي ميگويد: «پرديس سزاوار عنواني است كه او را در رديف شايستهترين سرآمدان علمي آغاز قرن بيست و يكم قرار داده است.»
پردیس ثابتی، خواننده یک گروه آلترناتیو راک به نام هزار روز (به انگلیسیThousand days ) نیز میباشد که تا به حال سه آلبوم منتشر کرده است.