پرویز نوروزی
چهرة جهانی در مهندسیشیمی
1340 خ – ؟
پرویز نوروزی، در سال 1340 خ به دنیا آمده است. او سال 1361 خ در مقطع کارشناسی شیمی دانشگاه صنعتی اصفهان پذیرفته شد. بعد از آن در دانشگاه تربیت مدرس در مقطع کارشناسی ارشد به تحصیل ادامه داد. سپس با گرفتن بورس تحصیلی برای تحصیل در مقطع دکتری عازم کشور کانادا شد و پس از بازگشت به ایران، از سال 1378 خ در دانشگاه تهران شروع به فعالیت کرد.
در حال حاضر دکتر پرویز نوروزی، از استادان دانشكدة شيمي پرديس دانشگاه تهران و یکی از پژوهشگران برتر کشور است که نام او در فهرست یک درصد دانشمندان برتر دنیا به ثبت رسیده است. وی در جایگاه سوم جهانی در زمینه حسگرها قرار گرفته و موفق به کسب عنوان دانشمند بینالمللی در مهندسي شیمی شده است. او از جمله محققانی است که در زمینة تئوری و ساخت دستگاههای الکتروشیمی فعالیت میکند. این استاد دانشگاه تهران یکی از پرکارترین پژوهشگران ایرانی است که مقالات علمی ـ پژوهشی متعددی از او منتشر شده است.
دکتر نوروزی، با شاخص H-index به میزان 23، رتبه چهارم را بین دانشمندان ایرانی از آن خود کرده است. عناوین دیگری چون استاد ممتازی دانشگاه تهران، جزو افتخارات این دانشمند ارزنده کشورمان است.
دکتر نوروزی، در زمینة طراحی و ساخت دستگاههای مدرن الکتروشیمی تجربیات ارزندهای کسب کرده است و بعضاً دستگاههایی طراحی کرده که نه تنها در ایران، بلکه در جهان نمونه مشابهی نداشته است. خصوصیت این دستگاهها این است که از نظر سرعت و دقت نسبت به دستگاههای تجاری برتری دارند. میتوان به کمک این دستگاهها به اطلاعاتی دست پیدا کرد که از طریق دستگاههای تجاری امکان آن وجود ندارد. برای دستگاههایی که دکتر نوروزی طراحی و تولید کرده، حدود 60 تکنیک قابل استفاده است که حدود هفت مورد آنها کلاسیک و دیگر تکنیکها روشهای جدیدی است که در عرصة الکتروشیمی به دنیا معرفی شده است. علت اینکه روی این دستگاهها حدود 60 تکنیک در نظر گرفته شده به حوزههای مختلف الکتروشیمی مربوط است که گسترة وسیعی را برای مطالعه خواص مواد از جذب تا انتقال الکترون و سنتز مواد شامل میشود.
به تازگی استفاده از الکتروشیمی در حوزة پزشکی و داروسازی نیز مورد توجه قرار گرفته است. یکی از کاربردهای خاص مطرح شده در حوزة الکتروشیمی به ایجاد حوزة جدیدی در تحقیقات، به کمک این دستگاهها منجر شده که تشخیص بیماریهای خاص را در بدن امکانپذیر میسازد. نمونهای از این کاربرد که به تازگی روی آن کار شده، تشخیص بیماری اماس در مراحل بسیار ابتدایی است. اکنون به کمک این دستگاهها توانستهاند در 20 حوزه مختلف الکتروشیمی پزشکی و داروسازی کارهای تحقیقاتی انجام دهند.