پریسا تبریز
متخصص امنیت شرکت گوگل
1362 خ – ؟
پریسا تبریز، در سال 1362 خ (1983 م) و در آمریکا به دنیا آمد. او فرزند یک پزشک ایرانی و پرستار لهستانی است و در حومة شهر شیکاگو بزرگ شده است و به عنوان خواهر بزرگتر، همواره دو برادر کوچک خود را زیر پر و بال داشت. وی در خصوص برادران خود میگوید: «از آنها بزرگتر بودم و در همه بازیها آنها را شکست میدادم! اما وقتی بزرگتر شدند و دیگر زورم به آنها نمیرسید، به این نتیجه رسیدم که باید به طریق دیگری از آنها جلو بزنم.»
او تا پیش از آنکه در رشتة مهندسی کامپیوتر وارد دانشگاه ایلینویز شود، حتی به رایانه دست هم نزده بود؛ اما داستان «جان دراپر» معروف به «کاپتان کرانچ» یکی از مشهورترین هکرهای معاصر الهامبخش وی در این مسیر بود.
پریسا تبریز، در سال ۲۰۰۷ م به استخدام شرکت گوگل درآمد و عضو تیم کوچکی از هکرها در این شرکت شد که بعدها گسترش یافت و هماکنون بیش از ۲۵۰ متخصص امنیت در آن مشغول هستند. بنا به گفتة پریسا تبریز، او تنها وقتی که به کالج رفته بود با رایانهها آشنا شد و پیش از آن وقت خود را صرف فعالیتهای هنری و ورزشی میکرد. وی به صخرهنوردی علاقهمند است و پس از پایان کارش، به باشگاه مورد علاقه خود رفته و در آنجا به تمرین میپردازد که بیشتر مشتریان این باشگاه از کارمندان گوگل هستند.
او متخصص امنیت رایانهای اهل ایالت متحده است و در گوگل به او لقب «شاهزادة امنیت» را دادهاند. کار وی هک کردن سیستمها و سرویسهای گوگل به عنوان یک هکر «کلاه سفید» است و در خط مقدم جبهة گوگل علیه هکرهای مجرم یا «کلاه سیاه» مشغول مبارزه سایبری است.
او در گوگل ریاست بخشی را بر عهده دارد که از ۳۰ هکر در اروپا و آمریکا تشکیل شده و وظیفة بررسی تهدیدات امنیتی مرتبط با موتور جستجوی گوگل و همینطور دیگر محصولات این شرکت، از جمله مرورگر گوگل کروم را بر عهده دارند.
پریسا تبریز، همه چیز را زیر نظر دارد؛ از فعالیت هکرهای مجرم برای دزدی اطلاعات بانکی افراد، تا فعالیتهای گروههایی همچون Anonymous و حتی کسانی که در پی هک کردن و از کار انداختن سیستم Gmail هستند. توانایی خارقالعاده وی برای نفوذ به ذهن هکرهای مجرم، منجر به آن شده که وی مجوز حضور سایر مهندسان در بخش امنیت گوگل را صادر کند. در سمینارهایی که برگزار میکند از مخاطبانش میخواهد راه هک کردن یک دستگاه شکلاتفروشی را بدون استفاده از ابزار تکنولوژیک شرح دهند. پاسخ آنها برای پریسا تبریز مشخص میکند که کدام یک از استعداد ذاتی برای ورود به عرصة امنیت سایبری برخوردارند.
تبریز، پدیدهای خارقالعاده در سیلیکون ولی و دنیای فناوری است؛ نخست اینکه وی یک زن است، که در دنیای فناوری زنان چندان حضور پررنگی ندارند و دیگر آنکه سرپرست و فرماندة تیمی سی نفره از بزرگترین متخصصان امنیتی در اروپا و آمریکاست.
بر همین مبناست که او قادر به انتخاب لقب خود است و نام «شاهزادة امنیت» روی کارت ویزیت وی حک شده است. تبریز در این باره میگوید: «میدانم که عنوان مهندس امنیت برای بسیاری خستهکننده و تکراری است. در نتیجه لقب «شاهزاده امنیت» چیزی جدید و غریب و جالب توجه است.»
نشریة فوربس از پریسا تبریز به عنوان یکی از ۳۰ چهره برتر در زمینة تکنولوژی، در کنار افرادی چون «مارک زاکربرگ» نام برده است.