کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان

کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان: این کانون فرهنگی و هنری که برای پر کردن کمبود آثار و محصولات فرهنگی برای کودکان و نوجوانان، به ریاست فرح پهلوی و مدیریت لیلی امیرارجمند در دی‌ماه ۱۳۴۴ خ فعالیت خود را آغاز کرد. لیلی امیرارجمند پس از تکمیل تحصیلاتش در اروپا، از فرح پهلوی که دوست و همکلاس قدیمی او در مدرسه رازی تهران بود، تقاضای ساخت کتابخانه‌ای برای بچه‌ها را داشت. در آن زمان پارک فرح در زمین باغ جلالیه در دست ساخت بود و فرح دستور داد تا بخشی از زمین باغ در اختیار وی گذاشته شود و به این صورت ساختمان اولین کتابخانه کودک در ایران آغاز شد و این شروع ساخت کتابخانه‌های متعدد در دیگر مناطق تهران و سپس ایران شد. این مرکز دارای گسترده‌ترین شبکۀ کتابخانه‌های کودکان و نوجوانان است و همچنین از برجسته‌ترین تولیدکنندگان و ناشران کتاب‌های کودکان و نوجوانان در ایران به‌شمار می‌رود. سرمایه اولیه برای شروع کار انتشارات کانون از عواید به دست آمده از ترجمه کتاب دخترک دریا ترجمه فرح پهلوی به دست آمد. در آن زمان مدیریت بخش انتشارات به فیروز شیروانلو سپرده شد که از مؤسسه انتشارات فرانکلین آمده بود. وی تحصیلاتش را در رشته جامعه‌شناسی هنر در انگلستان به پایان رسانده بود و در بازگشت به ایران به عنوان طراح و ویراستار کتاب در مؤسسه انتشارات فرانکلین مشغول به کار شد.
برای دسترسی بیشتر به روستاها و فراهم کردن کتابخانه برای کودکان روستایی، طبق سفارش کانون، شرکت اتومبیل‌سازی “ایران ناسیونال” (ایران خودروی فعلی) اتوبوس‌هایی به صورت کتابخانه‌های سیار ساخت.
طراحی ساختمان شامل دفاتر اداری، تالار سخنرانی، کتابخانه‌ی مرجع، استودیوهایی برای محصولات سمعی بصری و فیلم‌، کافه­‌تریا و همچنین یک پارکینگ وسیع زیرزمینی بود.
با تأسیس این کانون، برای نوشتن ادبیات کودک و نوجوان، از نویسندگان، روزنامه‌ها و شعرا دعوت گسترده‌ای به عمل آمد و کانون از همکاری کشورهایی چون فرانسه، ایالات متحده آمریکا و مجارستان (در زمینه نقاشی کتاب کودکان) استفاده‌های فراوان برد.
از بزرگانی که در این سازمان رشد کردند می‌توان عباس کیارستمی، بهرام بیضایی، امیر نادری ،فرشید مثقالی، علی اکبر صادقی و …. را نام برد.

اشتراک گذاری مقاله : Array
نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *