کتابخانه و موزه ملی ملک (خانه ملک)

کتابخانه و موزه ملی ملک (خانه ملک): این خانه با بیش از 150 سال قدمت در بازار بزرگ تهران در فاصله میان مسجد شاه و مسجد جامع قرار دارد که شامل دو بخش قاجار و پهلوی و متعلق به حسین آقاملک است. این عمارت که در خیابان امام خمینی، در کنار ساختمان امور خارجه قرار دارد، دارای حدود 60 اتاق و چند تالار بزرگ است. او علاقه بسیاری به مطالعه و جمع‌آوری کتاب‌ها داشت، به طوری که کتابی را نخوانده به کتابخانه نمی‌فرستاد. مرحوم محمدتقی دانش‌پژوه و ایرج افشار فهرست این کتاب‌ها را تهیه کردند و می‌گفتند اگر به مشکلی برخورد می‌کردند، به حاشیه کتاب‌ها که توسط حسین ملک نوشته شده بود، مراجعه می‌کردند.
در این کتابخانه 16 هزار نسخه خطی وجود دارد. کتابخانه و موزه ملی تا سال 1375 خ در این خانه تاریخی برپا بود و پس از افتتاح کتابخانه ملی در باغ ملی (با زمینی که حسین ملک به همین منظور وقف کرده بود،) به آنجا منتقل شد.
موزۀ ملی ملک گنجینهای 3000 ساله از آثار و اشیای ارزشمند تاریخی شامل هفت مجموعه است:
1) مجموعه فرش شامل 34 تخته قالی و قالیچه از نقاط مختلف ایران
2) مجموعه سکه شامل 3000 قطعه سکه از جمله سکه‌های یونانی، خلفای اسلامی، امپرتوری بیزانس، امپراتوری عثمانی و همچنین شامل مدال‌های ایرانی متعلق به قرن ششم پیش از میلاد تا دورۀ پهلوی است.
3)مجموعه تمبر شامل هزاران تمبر از نخستین تمبرهای چاپ شده در ایران و جهان از قدیم‌الایام تا کنون
4) مجموعه آثار خوشنویسی شامل آثار بزرگان و نامداران خوشنویسی ایران از جمله میرعماد، علیرضا عباسی، یاقوت مستعصمی، درویش عبدالمجید طالقانی و …
5)مجموعه هنر لاکی شامل 86 قطعه قلمدان، قاب آیینه که منقش به نقاشی لاکی هستند و در حدود 300 سال قدمت دارند
6) مجموعه بانو عزت ملک شامل تابلوهای نقاشی قاجاری، نسخه‌های خطی، قلمدان، سر قلیان و آثار لاکی که در حدود 47 اثر هستند
7) مجموعه آثار هنری شامل تابلوهای نقاشی هنرمندان بزرگی همچون کمال‌الملک، لطفعلی صورتگر، هادی تجویدی و برخی از نقاشان اروپایی.
حسین ملک تا حدی خیرات و وقف برای آستان قدس داشته که در آستان اداره‌ای به نام موقوفات ملک راه اندازی شده است.
همچنین از خاطراتی که از زنده‌یاد ملک نقل شده: « در ساعت نهار ایشان در کتابخانه را می‌بستند و هر که در آنجا حضور داشت را به کباب نایب میهمان می‌کردند.»
این خانه در شانزدهم مهر 1376 با شماره 1940 ثبت آثار ملی شده است.

اشتراک گذاری مقاله : Array
نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *