علیاکبر جلالی
علیاکبر جلالی
پدر علم فناوری اطلاعات
1333 خ – ؟
علیاکبر جلالی، در سال 1333 خ در روستای وامرزان دامغان متولد شده است. او دوران نوجوانی خود را در شاهرود گذرانده و در سال 1353 خ برای ادامه تحصیل به تهران آمد و در سال 1364 خ مدرک مهندسی الکترونیک خود را با درجة ممتاز از دانشگاه خواجه نصیرالدّین طوسی در تهران اخذ کرد. وی دورة کارشناسی ارشد خود را در دانشگاه اکلاهما و دورة دکتری و فوق دکتری را در دانشگاه ویرجینیای غربی آمریکا در فناوری اطلاعات و ارتباطات (ICT) گذراند.
دکتر جلالی، از سال 1373 خ به عنوان عضو هیأت علمی در دانشکده برق دانشگاه علم و صنعت ایران به تدریس و تحقیق مشغول است. او درسال 1381 خ با رأی 100 درصدی اعضای هیأت علمی دانشکده برق و کامپیوتر دانشگاه ویرجینیای غربی به عنوان استاد پارهوقت پذیرفته شد و از آن زمان به صورت حضوری و مجازی به تحقیق و تدریس در آن دانشگاه مشغول میباشد.
دکتر جلالی، جزو محققان آیندهنگری است که نظریة موج چهارم، عصر مجازی را برای اولین بار در جهان مطرح کرده است. او به خاطر اولین تلاشها برای توسعه و نفوذ شبکه اینترنت در ایران به ویژه در نقاط روستایی به «پدر علم فناوری اطلاعات ایران» شهرت یافته است. وی در طول 20 سال گذشته، بیشترین تلاش را برای توسعه فناوری اطلاعات، ارتباطات و کاربردهای آن در سطح ملی داشته است و در حوزة فرهنگسازی این پدیده جزو افراد شاخص میباشد که با ارائة صدها سخنرانی علمی، تألیف و ترجمة کتابهای مختلف، ارائة دهها مقاله در مجلات، کنفرانسهای ملی و بینالمللی، انجام دهها پروژة پژوهشی و حضور در صدها برنامة رادیو و تلویزیونی در توسعة کاربردهای فناوری اطلاعات نقش مؤثری در کشور داشته است.
او در سال 1379 خ طراحی شهر الکترونیک کیش را شروع کرد، این طرح هم اکنون توسط شرکتی ایرلندی دنبال میشود. وی در اردیبهشت 1380 همایش جهانی شهرهای الکترونیکی و اینترنتی را با حضور 1500 نفر در جزیرة کیش طراحی و برگزار کرد که نقطه عطفی در توسعة ICT کشور شد. او همایش کاربرد فناوری اطلاعات و ارتباطات در روستا را در اسفند 1382 خ با حضور 700 نفر از مدیران و کارشناسان کشور برگزار کرد و آغازگر فعالیتهای ICT روستایی در کشور شد.
از دیگر خدمات او میتوان به طراحی اولین مرکز جامع خدمات کاربردی اینترنت در ایران ASP؛ طراحی اولین روستای اینترنتی ایران «شاهکوه» که تاکنون بیش از یک میلیون نفر از سراسر جهان از آن بازدید کردهاند و اغلب رسانههای جهان آن را مورد توجه قرار دادهاند؛ تأسیس اولین مرکز جامع خدمات کاربردی فناوری اطلاعات و ارتباطات روستایی کشور (ICT)؛ طراحی مقدماتی کریدور ICT شمال کشور شامل استانهای گیلان، گلستان، و مازندران؛ مجری سند راهبردی شهر الکترونیک مشهد با محوریت شهرداری؛ صاحب نظر «عصر مجازی» به عنوان چهارمین موج یا عصر تغییر جوامع؛ طراح اولین پست بانک الکترونیکی روستایی کشور در روستای قرنآباد گرگان؛ طراح و اولین مدرس مجازی ایران؛ طراحی و تدوین سند راهبردی و اجرایی پروژه ملی تجهیز دههزار روستا به دفاتر خدمات فناوری اطلاعات و ارتباطات در کشور که با اشتغال شصتهزار نفر در کشور انجامید، اشاره کرد.
دکتر جلالی، چهرة ماندگار شهرستان شاهرود؛ عضو مستقل یونسکو در آموزش و فناوری منطقه آسیا و اقیانوسیه؛ عضو چندمین انجمن علمی بینالمللی و تخصصی داخلی و خارجی و … است.
از افتخارات پروفسور جلالی میتوان به کسب عنوان مهندس نمونه کشوری؛ دریافت بزرگترین جایزة بینالمللی روابط عمومی و کسب جایزة EASIA2001 منطقه آسیا و اقیانوسیه در نوآوری و خلاقیت منطقه از طرف AFACT، سازمان ملل و یونسکو اشاره کرد.
دکتر جلالی، مؤلف و مترجم بیش از شصت عنوان کتاب در زمینة مهندسی برق و «آیسیتی» و دارای بیش از چهارصد عنوان مقالة علمی است. کتاب PLC وی مقام اول ترجمة کتاب سال 1378 خ را در سطح کشور داشت و کتاب Reduced Order Systems وی به زبان انگلیسی، در سال 2006 م در آمریکا به چاپ رسیده است و در ناسا و دانشگاههای معتبر جهان به عنوان کتاب مرجع استفاده میشود.