خیابان یوسف آباد
خیابان یوسف آباد: اين محله از مناطق قدیمی تهران و متعلق به دورۀ قاجار است. بنیانگذار آن «میرزا یوسف مستوفیالممالک» از مردان دوران ناصرالدین شاه قاجار بود. او همان شخصي بود كه بخشی از زمینهایش را به پسرش، حسن مستوفیالممالک بخشید که میدان حسنآباد فعلی را شامل میشد. یوسفآباد در دوران ناصرالدین شاه روستایی بوده که بر روی یکی از تپههای شمالی شهر تهران قرار داشته و دارای باغها و قناتهای بسیاری از جمله باغ بالا، باغ بوستان، قنات قلمان و … بوده است.
«میرزا یوسف مستوفی الممالک» در قحطی سال ۱۲۵۰ خ تصمیم گرفت که تپههای شمال تهران را صاف کند و در آنجا باغی بسازد. آن زمان رسم بود که اگر کسی زمینی را آباد میکرد، آن زمین یا دارایی خود او میشد. میرزا یوسف مستوفی هم از تهران کارگرانی فراوان به منطقهای که بعدها یوسفآباد نام گرفت آورد. او دستور داد تا بعدازظهرها به هر کارگر یک نان با یک قران بدهند. بدین ترتیب این باغها ساخته شد، اما احداث آن تا پایان قحطی طول کشید و هزینههای بسیار داشت، تا آنجا که برخی نزدیکان به او اعتراض کردند که این کار هزینههای سنگین دارد و این کارگران کاری نمیکنند. اما میرزا یوسف گفت مقصود من ساختن باغ نیست و میخواهم این مردم از گرسنگی نمیرند.
بعد از مرگ میرزا یوسف، مالکیت این روستا به پسرش میرزا حسن مستوفیالممالک رسید و به دلیل اینکه میرزا حسن قصد مهاجرت به خارج را داشت، روستا را به فردی به نام سپهسالار امیرخان سردار فروخت. بعد از سپهسالار، حاجی حسین امینالضرب که مالک عباسآباد و امیرآباد نیز بوده این روستا را میخرید. اما در نهایت به دلیل بدهیهایی که داشته، دولت، امیرآباد، عباسآباد و یوسفآباد را از او گرفت.
دولت، محله یوسفآباد را بین کارمندانش تقسیم میکرد. این محله رفته رفته بزرگ میشود و یوسفآباد امروزی شکل گرفت. محلۀ یوسف آباد، روی یکی از تپههای تهران ساخته شد و به دلیل ارتفاعی که داشت، برای اتصال محلهها به هم، پلههایی در آن ساختند که بعدها این پلهها حد فاصل خیابان ولیعصر تا یوسفآباد را دربرمیگرفت و به پلههای اول تا هشتم معروف هستند. پلۀ هفت، از طرف سایت بوردپاندا، به عنوان یکی از هفده پلکان زیبای جهان معرفی شده است.
در باقیمانده باغهای مستوفی در زمینی به وسعت ۲۵۰۰ متر مربع، «بوستان شفق» در سال ۱۳۴۸ ساخته شد.
از نمونههای تاریخی این منطقه آسیاب آبی یوسفآباد است که قدمت آن به دورۀ قاجار میرسد و میان خیابانهای 51 و 53 یوسفآباد است. این آسیاب در سال 1386 خ با شمارۀ 19170 خ به ثبت آثار ملی ایران رسیده است.