عمارت مخبرالسلطنه

عمارت مخبرالسلطنه: این عمارت در سال 1281خ به نام مهدی‌قلی‌خان هدایت مشهور به مخبرالسلطنه، از مردان دوران قاجار و پهلوی ساخته شده است. او در مقاطع زمانی متصدی مناصب مختلفی از جمله حکومت بر آذربایجان و فارس، نمایندگی مجلس در صدر مشروطه، وزارت علوم، وزارت فواید عامه، وزارت عدلیه، ریاست دیوان تمیز (دیوان عالی کشور) و بالاخره نخست‌وزیر ایران در دوره رضاشاه پهلوی بود. او فردی ادیب و سخندان و مسلط به زبان و ادبیات فارسی، عربی و آلمانی بوده و تا حدی فرانسوی و انگلیسی می‌دانست. به علم موسیقی علاقه بسیار داشت و کتابی نیز در زمینه نت‌نویسی دستگاه‌های موسیقی ایرانی نگاشته که نخستین نمونه در نوع خود است. در ریاضیات، هیئت، فلسفه و اصول تعلیم و تربیت نیز نوشته‌های متعددی دارد.
مخبرالسلطنه از جمله کسانی بوده که حوادث زندگی خود و اتفاقات کشور را به صورتی منظم یادداشت کرده و این نوشتارها امروزه در قالب کتاب‌های متعدد یکی از منابع تاریخ معاصر است. مهم‌ترین اثر او در این زمینه کتاب خاطرات و خطرات است.
مهدی‌قلی‌خان در سال 1324 این عمارت را به علی‌قلی دهقان فروخت. پس از آن در سال 1345 خ این بنا به شخصی به نام سید احمد گلابچی واگذار شد. سپس در سال 1378 فرزند مرحوم گلابچی این ساختمان را به شهرداری تهران فروخت و شهرداری آن را در اختیار انجمن شاعران ایران قرار داد.
عمارت مخبرالسلطنه که در خیابان دولت (کلاهدوز) قرار دارد. در بیست و پنجم مهر سال 1383خ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

اشتراک گذاری مقاله : Array
نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *