داریوش فرهود

متخصص ژنتیک، اخلاق پزشکی و انسان‌شناسی

پدر علم ژنتیک ایران

1317 خ – ؟

داریوش فرهود، روز چهارم فروردین 1317 و در تهران دیده به جهان گشود. پدرش محمد فرهود (متولد تبریز و از نوادگان عباس میرزا)، فرهنگی و استاد ادبیات و مادرش نیره (متولد لاهیجان و از نوادگان شیخ زاهد گیلانی) نیز مدتی معلم بود.
داریوش فرهود، به دلیل شغل پدرش دوران کودکی خود را تا 10 سالگی در شهرهای هفتگل و مسجد سلیمان گذراند. پس از اتمام مأموریت پدر، همراه با خانواده به تهران بازگشت و کلاس ششم ابتدایی را در مدرسه نوبنیاد رازی و دوران متوسطه را در دبیرستان‌های رهنما، دارالفنون و البرز که از بهترین مدارس آن زمان بودند، گذرانید.
وی از دوران کودکی و از آنجایی که پدرش دبیر و بعدها مدرس دانشگاه و متخصص ادبیات بود، با اشعار شاعران بزرگ به ویژه استاد سخن سعدی، آشنا شد. همچنین گرایش ویژه‌ای به پزشکی داشت چرا که عمو و پدربزرگ مادری وی پزشک بودند. در واقع داریوش دوران کودکی و نوجوانی خود را با دل‌مشغولی‌هایی چون ادبیات، موسیقی و پزشکی گذراند.
او پس از اتمام دوران دبیرستان در 19 سالگی برای تحصیلات دانشگاهی به آلمان رفت و تحصیلات دانشگاهی خود را در شهر ماینس آغاز کرد. او در سال 1961 م با رشتة انسان‌شناسی و ژنتیک انسانی، آشنا شد و آن را به عنوان رشتة دوم تحصیلی خود برگزید. وی در نهایت توانست با اراده‌ای قوی، تداوم و پیگیری، همة مراحل ‌تحصیلات خود را پیش ببرد و هر دو رشته را با دریافت درجة دکتری به انجام برساند.
دکتر فرهود از سوی دانشکده بهداشت دانشگاه تهران، به عنوان بنیانگذار و اولین صاحب کرسی ژنتیک انسانی و پزشکی دعوت به کار شد و در ششم اردیبهشت 1351 اولین گروه آموزشی و پژوهشی ژنتیک انسانی و پزشکی را در ایران تأسیس کرد.
دکتر داریوش فرهود، در سال 1354 خ کلینیک ژنتیک تهران را، به عنوان اولین مرکز مشاورة ژنتیک در ایران و منطقه، تأسیس کرد که این کلینیک با مدیریت وی تاکنون به 90 هزار خانواده که برای مشاورۀ ژنتیکی مراجعه کرده‌اند، خدمات ارزنده‌ای ارائه کرده است.
دکتر داریوش فرهود، در سال 1355 خ به عنوان تنها کارشناس رسمی سازمان جهانی بهداشت (ژنو) در ژنتیک پزشکی، برگزیده شد.
او در سال 1357 خ در 40 سالگی با همسر خود که او نیز پزشک است، ازدواج کرد. همسر وی نیز فردی بسیار معنوی، با ایمان و خدمتگزار است. دکتر فرهود در یک مسافرت پژوهشی یکساله به آلمان، در سال 1370 خ به کسب درجة پروفسوری در ژنتیک پزشکی از دانشگاه مونیخ نایل شد. پروفسور داریوش فرهود در سال 1375 خ به عنوان عضو پیوسته فرهنگستان علوم جهان سوم در ایتالیا که افتخاری بزرگ است، انتخاب شد. او همچنین در سال 1385 خ به عنوان عضو پیوستة فرهنگستان علوم پزشکی ایران برگزیده شد.
از مهم‌ترین خدمات پژوهشی وی می‌توان به کشف یک نوع پروتئین موجود در خون انسان که آن را «ترانسفرین B ایران» نام‌گذاری کردند و نیز کشف نوعی بیماری ژنتیکی «جوش‌خوردگی متعدد مفصل‌ها» که به عنوان «فرهود» نام‌گذاری شده و دودمان آن در 5 نسل، بزرگ‌ترین شجره‌نامة این بیماری در جهان است، اشاره کرد. از سوی اعضای کمیته ژنتیک پزشکی و کمیته اخلاق پزشکی، عنوان «پدر علم ژنتیک ایران» به وی داده شده است.
پروفسور فرهود، افتخار می‌کند که عضو مؤسس و امناء ‌چندین ‌انجمن ‌فرهنگی ‌و مردم‌‌نهاد در زمینه‌های ‌مختلف از جمله ایران فرهنگی، اخلاق، آموزش ‌و پرورش و نیز کودکان استثنایی است.
زمینه‌های فعالیت علمی پروفسور فرهود عبارتند از: ژنتیک پزشکی، ژنتیک جمعیت‌های انسانی، مشاورۀ ژنتیک و تشخیص پیش از تولد، اخلاق در ژنتیک پزشکی، سبک زندگی (شادی، خشونت، خواب…)، پزشکی و بهداشت سالمندان. او مدیر مسئول و نیز سردبیر هشت مجلة علمی – پژوهشی در پزشکی، بهداشتی، اخلاق، ژنتیک ویژه، سالمندی و کودکان استثنایی به زبان انگلیسی است. او فردی است بسیار «مولتی تالنت» و ضریب اثرگذاری بالا.
نام برده از سال 1972 م تاکنون در مجموع بیش از دویست‌وسی مقالة علمی پژوهشی در بهترین مجلات علمی ایرانی و خارجی به چاپ رسانیده است. وی همچنین دارای 19 کتاب منتشر شده و 23 کتاب در دست نگارش در ژنتیک و ایران فرهنگی می‌باشد.
او از سال‌ها پیش کلیه اموال و دارایی‌های خود (اعم از منقول و غیرمنقول) را وقف «بنیاد فرهنگی فرهود» کرده است.
پروفسور فرهود، تاکنون ده‌ها لوح و تندیس افتخار از سه رئیس‌جمهور، چندین وزیر، نهاد و شخصیت‌های معتبر دریافت کرده ‌است.

اشتراک گذاری مقاله : Array
نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *