محمود فرشچیان

نقاش برجسته

1308 خ – 

محمود فرشچيان، در سال 1308 خ و در شهر هنرپرور اصفهان ديده به جهان گشود. پدرش كه مردي هنردوست بود، با توجه به اشتياق فرزندش به هنر نقاشي، او را به كارگاه استاد حاج «ميرزا آقا امامي» فرستاد. وي سپس در هنرستان هنرهاي زيباي اصفهان، از استاد «عيسي بهادري» تعليم گرفت. فرشچیان پس از پايان اين دوره به اروپا رفت و چند سالي در آنجا به مطالعه و بررسي آثار نقاشان برجسته غرب همت گماشت و در نتيجه همين مطالعات بود كه به رهيافتي تازه از هنر نقاشی با معيارهاي جهاني رسيد.

فرشچیان، پس از بازگشت به ايران كار خود را در اداره كل هنرهاي زيباي تهران آغاز كرد و پس از مدتي به مديريت اداره هنرهاي ملي و استادي دانشكدة هنرهاي زيباي دانشگاه تهران برگزيده شد. در اين ميان با كار و كوشش مداوم و خلق آثار شگفت‌انگيز، آوازة هنري او در ايران و در فراسوي مرزها گسترش يافت.

استاد فرشچيان، در حيطة نقاشي ايراني به وجودآورندة سبك و مكتب خاصي است كه در عين توجه به اصالت مباني سنتي اين هنر، با ابداع شيوه‌هاي نو، قابليت و كارايي نقاشي ايراني را افزايش داده است. او اين هنر را غنا بخشيد و از حالت الزامي يك پديده متكي به شعر و ادبيات رها ساخت و رسالت و ارزشي در حد ساير هنرها در نقاشي ايراني پديد آورد. نقاشي‌هاي این استاد، آميزة دلپذيري از اصالت و نوآوري است. وي با خطوط روان و تركيب‌بندي‌هاي ظريف و مدور، راز و رمزها و اشارات دروني نهفته را در آثار خود به وجود مي‌آورد. در همين حال با نوآوري در گزينش موضوع و پرداخت اثر به گستره‌اي فراتر از قالب‌هاي مرسوم مي‌رسد. رنگ‌هاي تابناك و مواجي كه در آثار استاد ديده مي‌شود، از ابتكار افسانه‌اي برخوردار است.

آثار استاد فرشچيان در بيش از صدها نمايشگاه فردي و جمعي در ايران و ساير كشورها برپا گشته و با استقبال بسيار زيادي روبرو بوده است. برگزاري نمايشگاه‌هاي پي‌درپي معرف جایگاه ايشان در پهنه جهاني است؛ به گونه‌اي كه موزه‌ها، كتابخانه‌ها، مجموعه‌داران شخصي و عاشقان هنر به داشتن قطعه‌اي از آثار او مباهات مي‌كنند. آثار او در بسیاری از شهرهای جهان از جمله: پاریس، نیویورک، شیکاگو و … به نمایش گذاشته می‌شود.

با تأسيس موزة فرشچيان در مجموعة فرهنگي – تاريخي سعدآباد، سازمان ميراث فرهنگي كشور بر آن شد تا فرصتي براي عموم هموطنان عزيز و هنردوستان جهان فراهم آورد تا از آثار اين هنرمند بزرگ در يك مجموعه زيبا بازديد کنند. در اين موزه تاکنون بالغ بر هفتاد اثر از آثار استاد گردآوري شده است.

همچنين طراحي‌هاي ضريح مطهر و منور حضرت اباعبدالله(ع) و ثامن‌الائمه حضرت رضا(ع) به قلم ماندگار و با كفايت استاد فرشچيان صورت گرفته است كه اين نقوش زرين، يادماني است خجسته در تاريخ فرهنگ و هنر ايران كه استاد به صورت افتخاري انجام داده است.

فرشچیان، اکنون در نیوجرسی آمریکا ساکن است و سفرهای دوره‌ای و فصلی به ایران دارد. فیلم مستندی با عنوان عشق پرواز به کارگردانی محمدهادی حمید کاویانی در نکوداشت او ساخته شده است که در آیین رونمایی کتاب پنجم او به نمایش درآمد.

امبرتو بالدینی (Umberto Baldini)، استاد فقید تاریخ هند و رئیس دانشگاه بین‌المللی هنر فلورانس ایتالیا معتقد بود برای دریافت درونی کار فرشچیان دیدی ژرف‌نگر لازم است و صبری زمان‌گیر. فرشچیان در حوزة نقاشی ایرانی یک نقطة عطف و پدیده‌ای شگرف به شمار می‌آید.

استاد فرشچیان در سال 1393 خ نشان افتخار جهادگر عرصة فرهنگ و هنر دریافت کرد.

اشتراک گذاری مقاله : Array
نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *