مرتضی ممیز
پدر گرافیک ایران
1315 – 1384 خ
مرتضی ممیز، طراح، گرافیست، تصویرگر و استاد دانشگاه در خانوادهای هنردوست، در سال 1315 خ و درتهران متولد شد. او در سال 1344 خ تحصيلاتش را در مقطع كارشناسي در دانشكدة هنرهاي زيبا به پايان رساند. اندكي بعد براي ادامه تحصيل راهي فرانسه شد و در سال 1347 خ كارشناسي ارشد هنرهاي تزييني خود را از مدرسه هنرهاي تزييني پاريس دريافت كرد.
مميز، از اواخر دهة 30، فعاليتش را در رشتة طراحي گرافيك آغاز كرد و مديريت هنري و طراحي نشريات بسياري از جمله كتاب هفته، كيهان هفته، فرهنگ، كاوش، نگين، رودكي، فرهنگ و زندگي، كلك و بخارا را بر عهده داشت.
عضويت در هيأت علمي دانشكدة هنرهاي زيباي دانشگاه تهران، انجمن بينالمللي طراحان گرافيك و رياست هيأت مديرة انجمن طراحان گرافيك ايران از ديگر فعاليتهاي اين هنرمند بود.
مرتضي مميز، در طول حيات خود، جوايز و افتخارات بسياري را از آن خود كرد كه انتخاب از سوي سومين همايش چهرههاي ماندگار در سال 1382 و نشان درجة يك فرهنگ و هنر جمهوري اسلامي ايران در سال 1383 از جمله آنهاست.
از معروفترین نشانواره (لوگوی)های طراحی شده توسط ممیز میتوان سازمان چای کشور؛ انجمن حسابداران خبره ایران؛ موزة رضا عباسی؛ سازمان ملی استاندارد ایران؛ شرکت سهامی ایرانی تولید اتومبیل (سایپا)؛ شهرداری تهران، سازمان آتشنشانی و خدمات ایمنی شهرداری تهران را نام برد.
وی در طول فعالیتهای هنری خود بیش از ده نمایشگاه اختصاصی از سال ۱۳۳۹ تا ۱۳۷۷ خ در تهران و دو نمایشگاه اختصاصی در آلمان (۱۳۶۵ – ۱۳۶۷ خ) و بیش از ۷۴ نمایشگاه گروهی در ایران، آلمان، فرانسه، آمریکا، بلژیک، فنلاند و یوگسلاوی برپا کرد و طراحی گرافیکی و تهیة پوستر برای صدها جلد کتاب و نشریات مختلف توسط او انجام گرفت.
او را پدر هنر گرافیک ایران مینامند.
این هنرمند برجستة گرافيك ايران پس از سالها فعاليت مستمر هنري در روز شنبه 4 آذر 1384 در 69 سالگي بدرود حيات گفت.