سرفراز غزنی

طراح بلوار کشاورز

1306 خ –  ؟

سرفراز غزنی، در سال 1306 خ و در مرودشت شیراز به دنیا آمد. او از چهارسالگی وارد کلاس اول دبستان شرافت در بغداد شد و دورۀ ابتدایی را در بغداد و اهواز سپری کرد و پس از گذراندن دوران متوسطه در دبیرستان حکیم نظامی و دارالفنون تهران برای طی دورۀ عالی به انگلستان رفت. وی در سال 1331 خ (1952 م)، موفق به اخذ لیسانس معماری از دانشگاه فنی شفیلد، فوق‌لیسانس مهندسی راه و ساختمان (عمران) و دکتری مهندسی ساختمان‌های فلزی شد. وی همچنین دورۀ آزاد فیزیک نجوم را در انگلستان گذراند و سال‌ها عضو انجمن تحقیقات نجومی انگلستان بود.
از جمله فعالیت‌های وی می‌توان به اجرای کارهای بندرسازی (بندر ماهشهر)؛ ساختن پالایشگاه کرنج و راه‌سازی؛ طراحی، نظارت و ساخت بلوار کشاورز تهران؛ طراح و مجری ساخت حدود 20 مدرسۀ ابتدایی در ناحیۀ بحر خزر (از نوشهر تا بجنورد)؛ توسعه و زیباسازی شهر مشهد؛ ساختن 700 خانه، فروشگاه و سایر ساختمان‌ها برای ژاپنی‌ها در سربند؛ قائم مقام مدیرعامل پتروشیمی ایران ژاپن در کاجیما – میتسونی؛ مسئول ساخت تونل‌های راه رشت – پالایشگاه کرنج در شرکت نفت، سرمهندس ساخت راه لوشان به رشت؛ مدیر و سرپرست طرح غرفه ایران در نمایشگاه کره جنوبی برای شرکت در نمایشگاه جهانی (1371 خ)؛ تأسیس اولین آموزشکدة اخترشناسی ایران از سال 1358 خ و تعلیم و تربیت و تدریس حدود 20هزار نفر در عرض 19 سال در زمینة نجوم و اخترشناسی؛ مشارکت در جمع 4 نفر طراحان اصلی طرح جهانی راه حضرت معصومه به جمکران (1380 خ) و … اشاره کرد.
وی همچنین حدود بیست کتاب تألیف و ترجمه کرده است که مهم‌ترین آن‌ها الفبای نجوم است که در آموزشکدة اخترشناسی تدریس می‌شود. او دارای حدود 200 مقالة علمی – فنی و فضایی در مجلات و روزنامه‌های گوناگون و 4 نظریۀ علمی در فیزیک نجومی؛ متافیزیک؛ حیات آدمی، تکامل دگرگونش و تکامل جانداران؛ زلزله و طبقه‌بندی کهکشان روی نظریۀ هبل است.
دکتر غزنی می‌گوید: «روزی که از سوی میراث فرهنگی، بلوار کشاورز در فهرست آثار میراث جهانی ثبت شد، پس از 60 سال نتیجة همة زحماتم را دیدم»، تنها خواستة او این است که برای بلوار کشاورز تابلوی شناسنامه طراحی و نصب شود.

اشتراک گذاری مقاله : Array
نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *